Nieuws
De stichting Wij(s) met Wolven roept de provincies Friesland en Drenthe op om actie te ondernemen tegen de steeds verder oprukkende wolf.
De stichting Wij(s) met Wolven roept de provincies Friesland en Drenthe op om actie te ondernemen tegen de steeds verder oprukkende wolf.

De stichting Wij(s) met Wolven roept de provincies Friesland en Drenthe op om actie te ondernemen tegen de steeds verder oprukkende wolf. In een brief vragen ze dringend om uitvoering van het Interprovinciaal Wolvenplan en het Addendum Interprovinciaal Wolvenplan daadwerkelijk uit te voeren. En hoeveel dieren zijn er dan precies gedood de afgelopen jaren?

“In het gebied rondom het Drents Friese Wold zijn de aanvallen van wolven op dit moment dagelijkse kost”, meldt Wim Hennink, voorzitter van de stichting, in de brief. “Omdat daarbij ook reeds acht keer een aanval achter goedgekeurd wolvenraster heeft plaatsgevonden, lopen de gemoederen hoog op. Dierhouders maken zich ernstig zorgen en velen doen geen oog meer dicht. Sommige dierhouders geven aan te stoppen en ook de Gebiedscommissie Wolf erkent dat rasters onvoldoende werken.”

Maatregelen tegen de wolf

Stichting Wij(s) met Wolven heeft de provincies Drenthe en Friesland zoals ze zeggen “op hun verantwoordelijkheid gewezen” om in deze wolvencrisis op te treden volgens de richtlijnen die door de Nederlandse provincies zijn vastgesteld. Ze vragen in de brief concreet om maatregelen voor deze drie situaties:

  1. Wolf wordt gezien op minder dan 30 meter van bewoonde huizen
    Als maatregel stelen ze voor om de oorzaak op te sporen en weg te nemen, honden afschermen van mogelijke contacten met wolf, publiek voorlichten en als er geen resultaat is de wolf te verjagen (actieve afschrikking) met als doel de wolf bang voor mensen te maken.
  2. Wolf tolereert (passief) bij herhaling dat mensen hem/haar naderen tot minder dan 30 meter
    Analyseren situatie door een deskundigen(- team), met als doel ingrepen te kunnen afwegen. Negatieve conditionering/ afschrikking zo vroeg mogelijk inzetten met als doel wolf ‘bang’ te maken voor mensen. Hiervoor is een toestemmingsbesluit nodig. Mogelijk traject van ontheffingsverlening inzeten en daarna de situatie monitoren.
  3. Wolf doodt herhaaldelijk goed beschermd vee en vindt steeds manieren om preventieve maatregelen te overwinnen
    Preventieve maatregelen zo mogelijk verbeteren, proberen de wolf negatief te conditioneren, indien geen resultaat de betrokken wolf doden afhankelijk van populatiestatus

Aanvallen achter goedgekeurde rasters

Voorzitter Hennink licht de maatregelen toe: “De genoemde drie situaties zijn sinds geruime tijd de werkelijkheid in het gebied rondom het Drents Friese Wold. Sterker nog, het gaat daarbij niet om één enkele wolf, zoals benoemd in het Interprovinciaal Wolvenplan en het Addendum, maar om een aantal wolven tot en met het aantal van 8 wolven dat waargenomen werd op het erf van een omwonende. Als vertegenwoordiger van bewoners van de provincies rondom het Drents Friese Wold zijn wij zeer bezorgd over deze ontwikkelingen, het zorgt voor onrust, stress en angst onder vele dierhouders, inwoners en toeristen.”

Stichting Wij(s) met wolven vindt zowel de aanvallen achter goedgekeurde rasters als de trage afhandeling van de schades onacceptabel. “Het is van cruciaal belang dat de veiligheid en de bescherming van inwoners en dierhouders worden gewaarborgd”, aldus de stichting. “Daarom roepen wij de provincies als verantwoordelijke op om de opvolging van richtlijnen en definities van probleemwolven en probleemsituaties op zeer korte termijn uit te voeren.” Een wolf die herhaaldelijk een wolfwerend rasters weet te doordringen en dieren aanvalt, is volgens het interprovinciaal wolvenplan een probleemwolf en kan worden afgeschoten.

Rechtsmaatregelen

De stichting vraagt om een reactie op de brief binnen veertien dagen en ook willen ze op zeer korte termijn om de tafel om de maatregelen te bespreken. Wim Hennink besluit: “Wanneer blijkt dat de provincies de bepalingen uit de voorgenoemde documenten niet op korte termijn ten uitvoer wil brengen, zien we ons als stichting genoodzaakt om met bijstand van advocatenkantoor DeHaan uit Groningen de nodige rechtsmaatregelen te treffen.”

Aantal gedode schapen Friesland en Drenthe

Hoeveel dieren zijn er dan gedood in die twee provincies? In de onderstaande grafiek staan de cijfers van BIJ12 op een rij. De cijfers van december 2023 zijn berekend op basis van ervaringscijfers omdat de aanvaller hier nog onderzocht wordt; van het aantal gedode dieren (opgegeven aan BIJ12) blijkt gemiddeld in 85 procent de wolf de veroorzaker.

Opvallend is het hoog aantal gedode dieren in januari 2024, dit zijn er in Drenthe al 110 en in Friesland 88. Hiervan is nog niet bekend door wie de doden zijn veroorzaakt.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.