Nieuws
Met de vrijwilligersteams van WFT werden 41 omheiningen in België wolfwerend gemaakt in 2023.
Met vrijwilligersteams van WFT werden 41 omheiningen in België wolfwerend gemaakt in 2023 (foto WFT).

78 landbouwdieren werden vorig jaar gedood door wolven in België, dat is een daling in vergelijking met de 149 van het jaar 2022. Het Belgische Wolf Fencing Team (WFT) verklaart de daling door een toename in preventieve maatregelen.

Wolf August had een periode een groot aandeel in de gedode landbouwdieren in België maar deze wolf is echter omgekomen na een aanrijding. Zijn dood kan niet de enige verklaring zijn voor de dalende trend, meldt Diemer Vercayie van WFT. “De dalende trend is al ingezet voordat dit dier verongelukte. Al sinds 2019 toont de gemiddelde schade per wolf een daling. In 2019 waren er gemiddeld 1,5 wolven en doodden ze 34 landbouwdieren per wolf, terwijl dat in 2023 6,6 wolven waren en er per wolf 11,8 landbouwdieren gedood werden.”

Hulp van vrijwilligers

Vercayie: “Naast een bijna 100 procent terugbetaling van de materiaalkosten om omheiningen wolfwerend te maken via subsidies vanuit de Vlaamse overheid, kunnen veehouders ook een beroep doen op ons doen voor gratis ondersteuning met advies en uitvoering van de werken. De capaciteit en ondersteuning vanuit het team nam in 2023 flink toe. Er werden 280 adviesbezoeken uitgevoerd, 70 procent meer dan in 2022.” 

Met de vrijwilligersteams van WFT werden 41 omheiningen wolfwerend gemaakt in 2023. “Dat is 25 procent meer dan in 2022, maar omdat er de laatste jaren veel meer aanvragen zijn van paardenhouders, zijn het gemiddeld grotere weilanden die aangepast worden.” Het aantal meters omheining dat door WFT aangepast werd in 2023 (23 km) was dubbel zoveel als in 2022 (11 km). 

Veel meer steun nodig in Nederland

In Nederland lopen er inmiddels al 9 roedels, aldus BIJ12. Een roedel is een wolvenpaar met jongen. Coördinator van het landelijk wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld pleit voor een beter beleid in Nederland, naar voorbeeld van Vlaanderen. “Nederlandse schapenhouders hebben veel meer steun nodig ter preventie, die 20.000 euro die ze nu maximaal kunnen opvragen is echt veel te mager. Aan de factor arbeid en onderhoud wordt compleet voorbijgegaan. In Duitsland en Vlaanderen krijg je de subsidie die je daadwerkelijk nodig hebt als je een goed plan inlevert. Diverse partijen vechten daar in Nederland al jaren voor maar de politiek gaat hier niet in mee helaas.”

Lelieveld snapt ook niet dat provincies niet in de Europese fondsen duiken. “Geldpotjes zijn er echt wel. Dan kunnen schapenhouders bijvoorbeeld derden het onderhoud van hun afrasteringen laten controleren. Niemand wil gezeik roep ik altijd, pak het nou eens gewoon goed aan”.

Afrastering lastig in de praktijk

Nederlandse schapenhouder Pieter Steenbeek: “Wat het voor ons als dierhouders erg frustrerend maakt, is de wijze waarop hier door media en politiek mee omgegaan wordt. Bij berichtgeving over wolvenaanvallen en slachtoffers wordt in één adem genoemd dat de dierhouder wolfwerende rasters kan plaatsen om zijn dieren te beschermen. Een oplossing die met één pennenstreek vlot is opgeschreven, maar die in de praktijk in veel gevallen erg lastig uit te voeren blijkt.” Steenbeek sprak hierover bij Provinciale Staten n Gelderland afgelopen woensdag.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.