Nieuws
Dode schapen bij Bart Kemp.
Dode schapen bij Bart Kemp.

Schapenhouder en voorman van Agractie Bart Kemp vond zaterdag 11 dode en 4 gewonde schapen in zijn wei bij Otterlo. Kemp spreekt zelf over een slagveld in zijn wei. Hij heeft 2 aangevreten schapen alsnog moeten laten inslapen. “Ik ga ervan uit dat een wolf de boosdoener is, net als de vorige drie keer”, zegt hij.

Het is al de vierde keer in een paar maanden tijd dat schapenhouder Kemp gedode schapen aantreft in zijn wei. “In dit tempo kunnen we als professionele schapenhouderij over vijf jaar niet meer bestaan”, zegt Kemp terneergeslagen. “Het loopt de spuigaten uit. Niemand doet iets, ik word er schijtziek van.”

Gat gegraven

Bart Kemp had de onderste stroomdraad in Otterlo 17 centimeter boven de grond, de vereiste hoogte voor wolfwerend is 20 centimeter. “Ik denk dat het dier zich heeft gestoten aan de draad en vervolgens een gat heeft gegraven om onder de stroomdraad door te kruipen.” Aan de rand van zijn weiland zag Kemp namelijk een duidelijk graafspoor dat onder een hek met schrikdraad doorging. “Daarna is het geweld tegen mijn schapen begonnen”, zegt Kemp. Een taxateur van BIJ12 heeft inmiddels DNA-monsters genomen en maakt een analyse van de bijtwonden.

Hieronder de video gemaakt door Bart Kemp van het gegraven gat. “Op deze video voor ‘de bureauexperts’ het bewijs dat wolven gewoon onder de stroomdraad, volgens de voorschriften op maximaal 20 centimeter, doorgraven”, meldt Kemp gefrustreerd.

Vierde keer

Kemp verloor bij vier aanvallen nu al zeker 25 schapen. “Vorige week nog 5 dode schapen in Barneveld.” Hij krijgt een schadevergoeding voor zijn gedode schapen maar zelf noemt hij zo’n compensatie nu niet relevant. “Daar doe je het niet voor als schapenhouder. Ik wil vooral dat de overheid perspectief biedt voor de toekomst van de schapenhouderij in Nederland. Misschien moeten we er wel voor kiezen om de schapen uit de wei te halen naar de stal. Een andere oplossing heb ik niet.”

Bart Kemp hield woensdag nog een emotioneel verhaal bij Provinciale Staten voorafgaand aan een overleg over de positie van de wolf in Gelderland.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “Vierde wolvenaanval bij Bart Kemp: “Het loopt de spuigaten uit”

 1. Jensen schreef:

  Beste redactie,
  ik had vroeger een collega uit Canada, zijn broer was schapenboer.
  Hij had EEN alpaca lopen samen met de schapen = wolf bij de omheining = alpaca gaan in volle sprint “200” meter richting de wolf = wolf vertrekt.
  Groetjes Mr. Kim

  De Deense Limburger in Portugal

 2. Pim Verbeek schreef:

  Bart Kemp moet Kangal honden nemen.

  Die zijn gefokt om wolven te verslaan.

  Ze zijn groter, sneller en sterker dan wolven.

  Ze doen al duizenden jaren hun taak.

  In België en Duitsland worden ze al met succes ingezet.

  Bekijk deze video.

  https://youtu.be/S1ADMZo-KdE?si=t5OMnFccBxQcgvln

 3. Alexandra schreef:

  Al vele jaren komen er wolven voor, o.a. in de bergen bij Zwitserland, ook daar wordt begraasd door schapen. De Pyrenese berghond biedt uitkomst. Een lieve lobbes die dag en nacht over de kudde waakt. https://www.hondencentrum.com/hondenrassen/pyrenese-berghond/

  https://www.resilience.org/resilience-author/claire-jeannerat/

  Het is vreselijk als je je eigen dieren half aangevreten aantreft, maar Nederland is niet het enige land, al vele jaren zijn er wereldwijd vijanden van schapen die wél op natuurlijke wijze (middels inzet van andere dieren) weer beschermd worden.
  De natuur heeft zoveel te bieden, ook de oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.