Nieuws
Nieuwe stichting Wij(s) met Wolven start rechtszaak tegen overlast wolf
Nieuwe stichting Wij(s) met Wolven start rechtszaak tegen overlast wolf.

De nieuwe stichting Wij(s) met Wolven is begonnen met een ’tegenoffensief’ zoals ze zelf zeggen, dat offensief met ertoe leiden dat wolven in Nederland minder worden beschermd. Daarvoor is het Groningse advocatenkantoor DeHaan Advocaten en Notarissen ingeschakeld.

“Wij zien zeker mogelijkheden, er is veel overlast, er wordt te weinig gedaan, en er is ook geen beleid”, licht advocaat Pieter Huitema toe. “Er is een grote groep gedupeerden in gebieden waar de wolf voorkomt. Vee wordt doodgebeten en mensen zijn enorm angstig. Doel is de overlast tot een minimum te beperken.”

Maatregelen tegen de wolf

Huitema wil namens de stichting Wij(s) met Wolven zwaar inzetten. “In beginsel zijn we niet uit op schadevergoeding, maar op het nemen van maatregelen.” Dat kan volgens hem door bepaalde wetgeving buiten werking te plaatsen. Hij ziet voldoende grond voor verschillende procedures. “De kans is zeer aanwezig dat we een zaak aanspannen bij de Raad van State en we doen ook onderzoek naar een civiele bodemprocedure.” Een kort geding is volgens hem minder kansrijk.

Druk opvoeren

Wolven komen voor in het grensgebied tussen Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Europese wetgeving schrijft voor dat de soort strikt moet worden beschermd. De provincies Gelderland en Drenthe hebben met succes aangeklopt bij de Europese Commissie. Die stelde vorige maand voor de beschermingsstatus te verlagen, zodat de dieren sneller kunnen worden verjaagd of afgeschoten. “Dat soort trajecten duurt vaak heel lang en het is nog lang niet zeker dat het doorgaat”, zegt Schuitema. “Wij willen parallel aan Europese wetgeving zorgen dat de druk wordt opgevoerd.”

“We hebben de nodige ervaring in Groningen met massaclaims”, vervolgt de raadsman. “We zijn niet bang voor tegenstand, want die zal er zijn. Dat snappen we ook. Het is zo’n beladen onderwerp, het ligt heel gevoelig. Maar Nederland is te klein voor zo’n groep wolven. De stichting is er niet op uit het beest af te schieten. In overleg met deskundigen moet er iets gebeuren.” (Bron: ANP).

Uitgebreide essay Wij(s) met Wolven

Annet Muller van de stichting publiceerde een uitgebreide essay over wolven in Nederland (pdf), deze essay gaat over de impact van wolven op weidedieren. “Vanuit alle hoeken worden adviezen aan dierhouders gegeven voor het nemen van wolfwerende maatregelen. Op websites, Facebookpagina’s en in krantenartikelen wordt er regelmatig over gesproken, alsof het heel gemakkelijk is om het vee te beschermen tegen aanvallen van wolven. Vaak blijkt uit die verhalen dat veel mensen geen idee hebben van wat het inhoudt in de praktijk en of het wel voldoende zal werken. Dit zorgt er ook voor dat buitenstaanders al snel denken aan laksheid, onverschilligheid of zelfs uitlokking om de vergoeding op te strijken. Uit de gesprekken met dierhouders blijkt dat dit hun erg raakt”.
De stichting hoopt met de essay wat meer duidelijkheid te bieden aan buitenstaanders.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.