Nieuws
Pieter Steenbeek legt uit waarom afrastering nog niet zo makkelijk is als buitenstaanders vaak denken.

“Het doet echt wat met ons als wij onze dieren zwaargewond aantreffen na een aanval van wolven. En het doet nog meer met ons om op social media te lezen dat zoiets ons niet zou raken, omdat het alleen om de schadevergoeding te doen zou zijn.”

Maar liefst 17 insprekers hielden woensdag een pleidooi tijdens het wolvenoverleg van de Provinciale Staten van Gelderland. Dit was voorafgaand aan de indiening van het adviesrapport ‘Grenzen aan de wolf in Gelderland’ van gedeputeerde Harold Zoet. Kijk hier alle insprekers terug (vanaf 11 min).

Voelen ons niet serieus genomen

Hobbyhouders van schapen en paarden, melkveehouders, bestuurders van de LTO, schapenhouder en Agractie-aanvoerder Bart Kemp, bestuurslid Evert van de Brink van het Stamboek Blauwe Texelaars, allemaal maakten ze hun zorgen kenbaar over de komst van de wolf. Eén van de insprekers was schapenhouder Pieter Steenbeek, hij sprak namens een groep schapenhouders uit de omgeving van Elburg over de problemen waar zij tegenaan lopen.

Het betoog van Pieter Steenbeek:

“Wij, houders van weidedieren voelen ons niet gehoord en niet serieus genomen. En dat terwijl het aantal aanvallen door wolven op onze weidedieren de afgelopen twee jaren explosief gestegen is. Wolven doodden in Nederland in 2022 942 schapen en in 2023 liggen de BIJ12 cijfers tot en met 19 oktober al op 835 schapen en wachten nog 503 in het laatste kwartaal gedode schapen op de definitieve uitslag. En naast schapen werden er nog tientallen andere weidedieren gedood, zoals pony’s, geiten en koeien.”

Vervolgschade

“Daarbij zijn er nog talloze gevallen van vervolgschade, waar amper over gesproken wordt en wat ook niet in de cijfers van BIJ12 terug komt. Ik noem een aantal voorbeelden:

 • Schapen die een wolvenaanval overleefd hebben, maar door de stress hun ongeboren lammeren verwerpen.
 • Schapen die door de stress moeilijker te hanteren wordt voor de noodzakelijke verzorging. Ze zijn vaak weken van streek!
 • Schapen die in paniek uitgebroken zijn en in een sloot terecht komen en verdrinken.
 • In Drenthe was vorig jaar een aanval, waarbij de kudde uitgebroken was en met man en macht drie dagen lang in de wijde omgeving gezocht is naar vermiste schapen. Ze werden kilometers verderop gevonden.
 • Of, zoals laatst in Nijkerk, waar de schapen door het opjagen op een drukke weg terecht kwamen, met alle risico’s van dien.
 • Paarden die in hun paniek dwars door stroomdraden en houten omheiningen heen rennen waardoor ze onherstelbaar geblesseerd raken of aangereden worden door een auto. Iets wat voor de automobilist ook erg gevaarlijk is.

De incidenten stapelen zich op, maar weinig mensen lijken zich er om te bekommeren.”

Waar lopen schapenhouders in de praktijk tegenaan?

“Wat het voor ons als dierhouders erg frustrerend maakt, is de wijze waarop hier door media en politiek mee omgegaan wordt. Bij berichtgeving over wolvenaanvallen en slachtoffers wordt in één adem genoemd dat de dierhouder wolfwerende rasters kan plaatsen om zijn dieren te beschermen. Een oplossing die met één pennenstreek vlot is opgeschreven, maar die in de praktijk in veel gevallen erg lastig uit te voeren blijkt. Ik noem even een paar voorbeelden waar wij in de praktijk tegenaan lopen:

 • Een wolfwerend raster is veel zwaarder om te plaatsen dan de rasters die we voorheen gebruikten. Even snel de schapen verweiden omdat bepaalde omstandigheden daar om vragen is er niet meer bij
 • Terreinen zijn lang niet altijd vlak, waardoor de omheining niet goed geplaatst kan worden
 • De weersinvloeden zorgen er regelmatig voor dat een raster niet werkbaar is: te harde grond bij droogte waardoor verplaatsbare rasters lastig te plaatsen zijn en door de droogte te weinig aarde waardoor te weinig stroom, aangevroren rijp aan de draden zorgt voor stroomverlies, te nat, zoals de afgelopen maanden, waardoor prikpaaltjes geen grip meer hebben in de grond, etc
 • Molshopen die zorgen voor contact met de onderste draad, waardoor stroomverlies
 • Diefstal van het stroomapparaat
 • In het groeiseizoen twee keer in de week rondom het raster moeten maaien
 • Niet overal worden subsidies verstrekt voor wolfwerende afrastering en voor hobbydierhouders met slechts enkele schapen is de subsidie een druppel op de gloeiende plaat

En zo kan ik de lijst nog veel langer maken. Ik heb zelf een baan naast mijn schapenhouderij. Wie komt mij helpen bij al dat extra werk wat ik er bij gekregen heb? En wie betaalt dat? Dat zijn zaken waar niemand rekening mee houdt. Maar voor mij en mijn collega’s komt het er allemaal wel eventjes bij.

Waarbij ik nog niet eens benoemd heb dat wolven zich steeds vaker niet tegen laten houden door een wolfwerend raster. Dus het kan op enig moment ook nog zo zijn dat alle inspanningen en kosten voor niets geweest zijn.”

Elke dag leven met vrees op slagveld

“En wat te denken van de slapeloze nachten die we hebben? De lammetjestijd is een grote bron van zorg sinds er wolven in Nederland zijn. Het houden van schapen is een enorme opgave geworden. Elke dag leven met de vrees een slagveld aan te treffen in je weide. Wij zorgen in weer en wind voor onze dieren. Het is keihard werken om je dieren gezond te houden. Het doet echt wat met ons als wij onze dieren zwaargewond aantreffen na een aanval van wolven. En het doet nog meer met ons om op social media te lezen dat zoiets ons niet zou raken, omdat het alleen om de schadevergoeding te doen zou zijn. Of omdat onze dieren toch naar de slacht zouden gaan. Dat is een vergelijking die volledig mank gaat.

De wolven zijn een bedreiging voor het welzijn van onze dieren. En tevens een bedreiging voor onze eigen gezondheid, omdat wij voortdurend in angst leven. Angst dat je de volgende bent die zijn dieren dood of zwaar gewond aantreft. Angst, waardoor we ’s nachts wakker liggen. Nederland is te klein voor zulke grote roofdieren. Daarom luid ik de noodklok hier bij u vandaag en vraag ik u om onze nood serieus te nemen en er voor te zorgen dat regulering van wolven mogelijk wordt. Zodat onze dieren weer veilig in de weide kunnen lopen.”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.