Nieuws
Schaap met blauwtong
Schaap met blauwtong.

Demissionair minister Piet Adema heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer aangekondigd dat er wordt gewerkt aan een nieuw vaccin tegen blauwtong. “Dit is goed nieuws, want een vaccin is hard nodig. De voortgang verloopt voorspoedig maar we zijn er nog niet.” Dat schrijft Adema op zijn eigen LinkedIn-pagina.

Er werken vermoedelijk twee farmaceuten aan een vaccin, maar in ieder geval is er eentje zeker. Zoals gebruikelijk is de farmaceutische industrie erg zwijgzaam in verband met de concurrentie. Piet Adema noemt dat er gesprekken zijn met 10 Europese vaccinproducenten. Eén producent is in ieder geval daadwerkelijk aan de slag met het vaccin. “De voortgang verloopt voorspoedig, maar we zijn er nog niet. Ik ben erg blij met deze belangrijke stap.”

De minister had al toegezegd om de toelatingsprocessen te versnellen. Er is goede hoop dat een vaccin tegen het blauwtongvirus voor de zomer beschikbaar is. Een compensatie voor de geleden schade komt er niet, meldde Adema al eerder.

Vaccinatiestrategie

LTO pleit voor verder onderzoek en wil kijken naar factoren die het risico op een besmetting kunnen verkleinen, zoals opstallen, het gebruik van insecticiden en eventuele rasverschillen, zo schrijft Nieuwe Oogst, het mediaplatform van de LTO. Daarnaast wil LTO meer inzicht in de spreiding van de ziekte over Nederland. Dit is nodig om een effectieve vaccinatiestrategie te kunnen ontwikkelen.

Blauwtongvaccin Zuid-Afrika

Onlangs werd ook al aangekondigd dat het vaccin uit Zuid-Afrika nogmaals onder de loep komt te liggen bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Een Belgisch onderzoek gaf aan dat het vaccin veilig was.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.