Nieuws
vaccinatie blauwtong
Blauwtongvaccin uit Zuid-Afrika?

Het Zuid-Afrikaanse Blu-Vax-vaccin van farmaceut Design Biologix is veilig, zegt het Belgische Sciensano na een uitgebreid onderzoek van het blauwtongvaccin. Het rapport ligt inmiddels bij het CBG in Nederland.

Het Nederlandse Bureau Diergeneesmiddelen adviseerde eind vorig jaar om geen vrijstelling te verlenen aan het Zuid-Afrikaanse blauwtongvaccin Blu-Vax omdat er nog te veel onduidelijkheden waren, vooral over de aanwezigheid van andere, levende blauwtongvirussen. Je wil niet dat een vaccin nieuwe blauwtongtypes verspreidt.
Het Belgische, nationaal referentielaboratorium voor virale ziekten, meldt nu na nader onderzoek dat de door hen geteste batch met het vaccin veilig en bruikbaar is. Een woordvoerder van Sciensano zegt: “Wij hebben in het door ons onderzochte staal geen sporen van contaminanten of van residueel levend BTV-virus gevonden. Door het ontbreken van bepaalde informatie over het staal, kan dit niet als een officiële batchcontrole beschouwd worden. Er bestaan uiteraard vaste procedures waarbij de fabrikant aan de overheid uiteindelijk het bewijs moet leveren van veiligheid en werkzaamheid. Dit gedeelte valt buiten de tests die wij gedaan hebben.”

CBG beoordeelt nu het rapport

Het ministerie van LNV heeft het Belgische rapport inmiddels ontvangen van farmaceut Design Biologix en het is gelijk doorgestuurd naar het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). “Zij gaan dit nu beoordelen, wij wachten dat af. Het is lastig om een tijdsindicatie aan te geven van wanneer deze beoordeling gereed is”, aldus een woordvoerder.

‘We hebben geen keus’

“Ik weet dat het Belgische rapport er is, ik heb het zelf nog niet gezien maar een partij als Sciensano gaat niet over één nacht ijs, ik weet dat ze er al maanden mee bezig zijn”, reageert dierenarts en NSFO-directeur Reinard Everts opgetogen. “Het is geweldig dat nu blijkt na uitgebreid onderzoek dat het vaccin geen verontreinigingen heeft, want dat was de belangrijkste vraag. En het zijn ook echt geen koekebakkers bij de farmaceut in Zuid-Afrika hoor, die hebben veel kennis en weten wat ze doen.”

Effectiviteit nog onduidelijk

Veiligheid was één van de belangrijkste punten om het vaccin te weren. Een ander punt was (en is) de effectiviteit. Everts: “Ik zou voorstellen om dat in de praktijk te testen, dan wordt het vooral een financieel risico – dat durf ik wel aan en wat mij betreft hebben we ook geen keus. Het alternatief is namelijk gruwelijk, opnieuw veel dode schapen. Al werkt het vaccin deels, dan nog is de schapensector al flink geholpen. Geen dode dieren en minder zieke zou al een enorme winst zijn.”

Veilige oplossing

Directeur Karen Nel van de Zuid-Afrikaanse farmaceut zegt dat het bedrijf het blauwtongvaccin stelselmatig test op de aanwezigheid van vreemde stoffen en “die waren steeds afwezig”. Ze benadrukt dat Blu-Vax nog steeds een veilige oplossing is voor de problemen met blauwtong in Nederland. “Bij gebrek aan een alternatief moet het gebruik van dit vaccin als een goede optie worden beschouwd. Vooral als het wordt afgewogen tegen het aantal geregistreerde sterfgevallen.”

Een hernieuwde blauwtong-uitbraak start naar verwachting niet eerder dan juni. Een geheel nieuw vaccin kan er in het gunstigste geval eind mei zijn. Een bestaand vaccin geeft de schapensector de nodige extra tijd.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.