Nieuws
vaccinatie blauwtong
Vaccinatie blauwtong uit Zuid-Afrika niet toegelaten.

Het Zuid-Afrikaans vaccin tegen blauwtong kan voorlopig niet worden ingezet bij de bestrijding van de huidige uitbraak in Nederland. Er zijn twijfels over zowel de veiligheid van het vaccin als de werkzaamheid ervan.

Demissionair minister Piet Adema: “Ik heb Bureau Diergeneesmiddelen verzocht de informatie over het vaccin met spoed te beoordelen. In Nederland en in de EU moeten gebruikte vaccins voldoen aan strikte eisen op het gebied van werkzaamheid, kwaliteit en vooral veiligheid. Toestemming kunnen we echt alleen geven als de veiligheid en de werking van een vaccin voldoende zijn, en dat lijkt nu niet zo te zijn.”

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft wel extra informatie opgevraagd bij de producent en als er aanleiding toe is, dan zullen de beoordelaars hun advies herzien.

Veiligheid en werking

Er zijn nu nog risico’s vanwege ontbrekende informatie over het vaccin. Zo is er een klein risico op de aanwezigheid van nog weer andere blauwtong-serotypen in het vaccin waardoor deze juist kunnen worden verspreid tijdens een vaccinatie. Verder is het ook nog niet duidelijk of het vaccin wel voldoende en voor een langere periode beschermt.

Experts van zowel Royal GD als de WUR staan achter het besluit. René van den Brom (Royal GD): “De situatie is enorm zorgelijk maar we moeten nu echt niet het paard van Troje binnenhalen ondanks dat ik weet dat de onmacht groot is onder schapen- en veehouders.”

Piet van Rijn van Wageningen Bioveterinary Research: “Ik snap dat het erg teleurstellend is. Maar als we de veiligheid niet kunnen garanderen zijn we echt nog vele verder van huis, hoe ontzettend heftig de situatie nu ook is.”

Vaccin sowieso te laat

Van Rijn legt legt uit dat het vaccin voor dit najaar eigenlijk ook te laat zou komen. “Hoe spijtig die conclusie ook is. Het duurt sowieso na twee vaccinaties al minimaal vier tot zes weken voor het Zuid-Afrikaanse vaccin gaat werken. De temperatuur zal bovendien zakken de komende tijd en de knut wordt daardoor minder actief én bevat ook minder virus. We kunnen beter onze energie steken in een heel goed en vooral veilig vaccin. We hebben dan de komende winter de tijd om schapen te vaccineren en te beschermen voordat de knutten (naar alle waarschijnlijkheid) weer actief worden door de warmte ergens in mei of juni.”

Harde boodschap

“Ik begrijp dat dit een harde boodschap is voor dierhouders”, aldus Adema. “Net als iedereen wil ook ik zo snel mogelijk verantwoord kunnen vaccineren om het leed bij de dieren te beperken. We blijven daarom vol inzetten op de ontwikkeling van een vaccin in Europa, samen met andere getroffen EU-lidstaten. Ik voer gesprekken met farmaceutische bedrijven die ervaring hebben met vaccins tegen blauwtongvirussen. Ik doe dat samen met andere lidstaten die al besmet zijn of een risico lopen op besmetting om zo producenten te stimuleren vaccin te gaan
produceren.”

Farmaceutische bedrijven nemen uiteindelijk zelf het besluit om een vaccin te ontwikkelen, te produceren en een markttoelating aan te vragen. “Zo’n proces kost tijd, maar ik zal mij inzetten om, wanneer een farmaceut deze
handschoen oppakt, dit proces zo snel als verantwoord is te laten verlopen.”

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer van de minister…

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.