Nieuws
In gesprek met veehouderij-eigenaar Cees Verhagen hoorden de koning en landbouwminister Piet Adema over de financiële en emotionele schade die blauwtong aanricht.
De koning en landbouwminister Piet Adema bezoeken schapenhouder.

De schapenhouderij kan de schade die het blauwtongvirus aanricht ook zonder schadeloosstelling wel overleven, denkt demissionair landbouwminister Piet Adema. Hij vindt het aandeel van de dieren dat aan de ziekte sterft ‘nog te weinig’ om daarvoor te compenseren.

Het blauwtongvirus grijpt al maanden om zich heen bij geiten, runderen maar met name schapen in Nederland. Vijf procent van de schapen is al aan de ziekte overleden. De kleine mugjes of knutten die het virus overbrengen, worden met het invallen van de winter wel minder actief. Daardoor zijn er minder besmettingen tot het voorjaar aanbreekt en de ziekte waarschijnlijk met hernieuwde kracht weer toeslaat, als er tegen die tijd nog geen vaccin is ontwikkeld.

Zoektocht naar vaccin

Adema moet ‘eerlijkheidshalve zeggen’ dat alle aandacht nu ook is gericht op de zoektocht naar een vaccin. Als dat er komende lente nog niet is, komt het voortbestaan van de schapenhouderij mogelijk alsnog op het spel te staan, zegt de minister na overleg met zijn EU-collega’s in Brussel. Een risico is volgens hem ook dat bijzondere schapenrassen kunnen verdwijnen.

‘Dan zullen we iets moeten’, zegt de minister op de vraag naar mogelijke compensatie. ‘Dan zullen we toch weer met elkaar in gesprek moeten om te kijken wat we kunnen doen.’ In het aanspreken van het Europese fonds voor tegenslagen voor landbouwers ziet hij weinig. Wel kijkt hij nog naar andere Europese potjes. Maar als daaruit te putten valt, dan zal dat volgens hem ‘relatief beperkt’ zijn.

Miljoenenschade

De LTO hield onlangs een uitgebreide enquête onder schapen- en rundveehouders naar de schade en komt tot ‘ver boven de 20 miljoen euro’.

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.