Nieuws

Gelderland kondigt nieuw beleid aan in de strijd tegen de wolf. De provincie wil dat het mogelijk wordt om een wolf af te schieten als het dier in een gebied twee keer langs een wolfwerend raster komt en een dier aanvalt. Dat schrijft de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet van de BBB.

De wolf is een beschermde diersoort en mag alleen in heel specifieke omstandigheden worden gedood. Dat is op Europees niveau zo afgesproken. Ook verstoring van het dier is verboden. Gelderland probeerde eerder om een wolf te verjagen met een paintballgeweer, maar die maatregel strandde tot dusver bij de rechter.

Toch denkt de provincie dat deze nieuwe maatregel wel ‘juridisch haalbaar’ is, aldus een woordvoerster. Het gaat om het vaststellen van wat een zogenoemde ‘probleemwolf’ is, legt ze uit. Een wolf die problematisch gedrag vertoont, mag onder voorwaarden worden gedood. Gelderland heeft zulk gedrag nu ‘scherper gedefinieerd’. Een probleemwolf is volgens de provincie ‘een wolf die herhaaldelijk goed beschermd vee aanvalt. Bij twee aanvallen binnen een week op goed beschermd vee moet afschot mogelijk zijn’, binnen een straal van 1.000 meter. DNA-onderzoek om vast te stellen welke wolf het was, hoeft volgens de provincie dan niet.

Nog juridisch bewijzen

De provincie realiseert zich dat het gaat om ‘oplossingen die zich juridisch nog moeten bewijzen’. Het college voelt zich echter ‘verplicht om die ruimte te zoeken’, omdat het duidelijkheid wil geven, ‘ook als daar kritiek op kan komen en de haalbaarheid zich in de praktijk nog moet bewijzen’.

Gelderland wil ook de subsidieregeling uitbreiden waarmee beschermende rasters kunnen worden aangelegd. Op dit moment kunnen alleen schapen- en geitenhouders op de Veluwe hiervan gebruikmaken, maar de provincie wil dat ook houders van onder meer pony’s en kalveren in aanmerking komen. De regeling moet bovendien gaan gelden voor de hele provincie.

Tachtig wolven op de Veluwe

De provincie zegt dat er nu tachtig wolven leven op de Veluwe. “Gezien de vele aanvallen op dieren en een groeiend gevoel van onveiligheid bij mensen zijn Gedeputeerde Staten van mening dat daarmee een maximale wolvenpopulatie is ontstaan in Gelderland”, schrijft de provincie. Gelderland wil dat het kabinet inzet op een ‘internationaal wolvenplan’. Zelf is Gelderland bezig met een lobby bij de Europese Unie, om zo de beschermde status van het dier omlaag te krijgen. (Bericht ANP)

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.