Nieuws
De totale kostenpost voor alleen dierenartskosten is al ruim €200.000 onder 379 schapenhouders.
De totale kostenpost voor alleen dierenartskosten is al ruim €200.000 onder 379 schapenhouders.

Dode dieren, dierenartskosten, productieverlies en fokschade; naast al het dierenleed en persoonlijke ellende veroorzaakt blauwtong ook een enorme financiële schade. LTO hield een uitgebreide enquête.

Om meer inzicht te krijgen in de schade en de bereidheid om te vaccineren heeft LTO een enquête uitgezet onder haar leden schapenhouders en rundveehouders. In totaal hebben 729 schapen- en rundveehouders de enquête ingevuld. “Dit levert waardevolle informatie op die te gebruiken is in gesprekken met het ministerie over de geleden schade en met farmaceuten over de noodzaak van vaccinatie”, aldus LTO.

Geschatte €20 miljoen schade

In de enquête zijn schapenhouders gevraagd naar de mortaliteit op het bedrijf, en zijn ze gevraagd om een schatting te geven van gemaakte kosten zoals kosten voor de dierenarts. De totale kostenpost voor alleen dierenartskosten is al ruim €200.000 onder 379 schapenhouders. “Als we de schade daarbij optellen komen we op een totaal schadebedrag van €2,2 miljoen. Daar is productieverlies en fokschade nog niet in mee gerekend. Er zijn ondernemers die uitzonderlijk hard getroffen zijn: we zien bedrijven die meer dan de helft van hun dieren met hoge fokwaarde kwijt zijn. Als we dat zouden extrapoleren naar het totaal aantal besmette bedrijven komen we ver boven de €20 miljoen schade voor alleen de schapensector.”

Ook de respondenten uit de melkveehouderij geven aan veel zieke dieren te hebben waarbij 45% jonger dan 24 maanden is. De afname van de melkproductie ligt tussen de 5 en 9 liter per dier per dag. Daarnaast is er een forse toename van sterfte onder runderen door blauwtong.

Ontwikkeling vaccin

De eerste besmettingen zijn inmiddels ook geconstateerd in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. LTO heeft contact met zusterorganisaties van deze landen en met andere Europese belangenorganisaties om gezamenlijk op te trekken bij de ontwikkeling van een vaccin. “Het goedkeuren van een vaccin kost tijd, terwijl voor ondernemers de tijd dringt. Immers pas na 2 keer vaccineren en gemiddeld 6 weken is er bescherming tegen het virus. Daarbij komt dat de huidige temperaturen en de zachte winters zoals we die afgelopen jaren zagen gunstig zijn voor de overleving van de knutten.”

LTO vraagt minister Adema om garant te staan voor een afname van ministens een miljoen dosis, en daarvoor een reservering te doen bij de farmaceuten en om mee te denken over hoe de geleden schade voor ondernemers behapbaar gemaakt kan worden. “Een uitdaging is de ongelijkheid tussen Europese landen wat betreft het waarderen en ondersteunen van veehouderij. Frankrijk, Spanje en Duitsland hebben bijvoorbeeld meer regelingen beschikbaar voor schapenhouders ter ondersteuning. Minister Adema is bereid om na te denken over mogelijke ondersteuning van de sector”, aldus Jeannette van de Ven van LTO.

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Blauwtong veroorzaakt miljoenenschade onder schapenhouders

  1. Wout schreef:

    Om t eevoudig te houden zou de overheid de kosten voor Rendac deze maanden kunnen vergoeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.