Nieuws
De schapen van Stefan Worst staan voorlopig binnen..
De schapen van Stefan Worst staan voorlopig veilig binnen (foto: Stefan Worst).

De Drentse schapen- en melkveehouder Stefan Worst is helemaal klaar met zijn strijd tegen de wolf. “We kunnen onze schapen in Westerveld niet meer de veiligheid bieden die we ze horen te bieden.” Worst was juist heel actief met afrasteringen maar hij gaat zijn dieren nu opstallen en verkoopt de helft.

Worst vertelt: “Helaas is vandaag toch de dag gekomen waar we al langer voor vreesden. Na dik 2 jaar strijden met wolvenrasters zetten en systemen bedenken om de rasters makkelijk te plaatsen en te verplaatsen hebben we vandaag besloten een deel van onze fokschapen te gaan verkopen.” Worst heeft 300 fokschapen en daarvan kan hij de helft binnenhouden. De andere helft wordt verkocht.

“We slapen er al langer slecht van. Na 4 aanvallen de laatste maand binnen goedgekeurde en goedgeplaatste wolfwerende rasters, waarvan 2 overvallen gewoon overdag, hebben we besloten de schapen dag en nacht op te stallen totdat er een werkbare oplossing komt. De eerste schapen zijn nu binnen en de rest komt binnen zodra onze schuilstal klaar is deze week.”

Wolf springt door rasters

De schapenhouder liet al zijn afrasteringen altijd keuren door een wolvenconsulent voordat hij de schapen in de wei deed. Bij de laatste aanval lag een deel van de afrastering aan gort. Bij een aanval daarvoor zag een ooggetuige een wolf door het raster springen. “Ze springen er namelijk niet eens overheen maar dwars doorheen, met 8.000 op de bedrading, terwijl 4.500 genoeg moet zijn”, vertelt Worst. “Ik weet niet meer wat te doen. De komende zomer wil ik het nog één keer proberen met een wildafweernet van 1.50 meter hoog. Die zijn heel duur, 200 euro per 50 meter. Als dat niet lukt, gaan de schapen echt weg, al is dat met pijn in het hart maar schapen heb je niet om jaarrond binnen te houden.”

Van zijn dieren zijn er inmiddels 13 gedood bij de aanvallen en er waren diverse gewonden. “Het is vooral de stress die aan je vreet”, vertelt hij. “Hier in de omgeving van Wapse zie je alleen nog wat hobbyhouders die schapen buiten houden, de rest heeft zijn schapen binnengezet. En dat is niet waarom je schapenhouder bent geworden”, zegt hij treurig. “We streden samen met de experts om de schapen in de wei en natuur te houden maar helaas moeten ze plaats maken voor de wolf. Schapen en wolven samen in dit gebied is helaas onmogelijk gebleken, ik denk dat we die conclusie wel mogen trekken. Het is triest en verdrietig.”

Schapenhouder werd eerder al vrijgesproken

Stefan Worst werd eerder al eens voor de rechter gedaagd omdat hij zijn schapen onvoldoende zou beschermen, hiervan werd hij vrijgesproken. Het zure van die rechtszaak was dat juist hij actief meewerkte aan een pilot om wolvenaanvallen te voorkomen. Zo plaatst hij wolfwerende omheiningen bij andere schapenhouders om te kijken hoeveel tijd dit kost en of het effectief is. Hij zei daarover destijds al: “Het is erg frustrerend want bij de laatste aanval kon je precies zien waar de wolf door de bedrading is heengegaan, de draden hingen daarna slap. We doen ons best, het gaat ons enorm aan het hart en dan komt zo’n organisatie om je te verwijten dat je er geen rekening mee houdt dat een wolf kan zwemmen of dat de bedrading bij nader inzien misschien een paar centimeter te hoog hing, alsof ik dat bewust doe.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Stefan Worst staakt de strijd: schapen opstallen en deel weg

  1. Jan schreef:

    Het is in en in triest dat het zo afloopt met de schapenhouderij.wolf in Nederland schapenboeren
    Moeten noodgedwongen stoppen omdat het een onwerkbare situatie is geworden.ik schaam me dat ik een Nederlander ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.