Nieuws
Bart Kemp aan het werk bij zijn schapen (april 2023). Foto: Henk Riswick.

“Het blijkt effectief te zijn om met nuchter verstand en focus oplossingen uit te werken die wél werken op het boerenerf en in het natuur- en stikstofbeleid”, dat zegt schapenhouder Bart Kemp op de dag dat hij bekendmaakt dat hij stopt als voorvechter van Agractie.

Kemp licht hier zijn afscheid toe: “Met een enthousiast team mensen deden we ons werk, dagelijks gedreven en deskundig, met steun van boeren. Niet voor niets is Agractie in de afgelopen 4,5 jaar uitgegroeid tot de boerenorganisatie waar de boeren van Nederland met ruime afstand het meeste vertrouwen in hebben volgens van EenVandaag. Tegelijkertijd is het frustrerend dat onze realistische oplossingen die wél werken op het boerenerf nog nauwelijks voortgang hebben gekregen in de uitvoering door de landelijke politiek. Het is essentieel dat een volgende minister van LNV met daadkracht, gedegen kennis van de dossiers én het vertrouwen van boeren het tij nú ten goede gaat keren.”

Nek uitsteken

Het waren heftige jaren, vertelt Kemp. “Je staat continu aan, altijd het laatste nieuws volgen. Ik ben eigenlijk helemaal geen actievoerder, ben zelfs nog nooit met een trekker de weg op geweest. Maar soms is het nodig je nek uit te steken en een onderwerp duidelijk onder de aandacht te brengen. Dat is gelukt. Voor mij persoonlijk is het na 4,5 jaar tijd voor een nieuwe fase. Daarom heb ik besloten per eind februari 2024 niet langer actief te zijn als voorzitter van Agractie Nederland. Het is een persoonlijke keuze, het werk is niet ‘klaar’. Ik sluit daarom ook niet uit op enig moment me opnieuw in te zetten in een rol waarin ik het verschil kan maken, maar nu is deze pas op de plaats voor mij nodig.”

Realistisch beleid

Kemp zegt in een afscheidsinterview in De Gelderlander: “Ik was een tijd uit de sector weg en pas na vijftien jaar zelfstandig ondernemen in de marketing en pr, hadden we genoeg geld om een schapenbedrijf te beginnen. Toen zag ik ineens hoe groot de kloof tussen stad en platteland is, vooral tussen boerenerf en bestuurlijk Den Haag.”

Kemp rekent erop dat Agractie Nederland in staat blijft het verschil te maken voor dat platteland, en roept gedreven boeren op ook bestuurlijk actief te worden om hun bijdrage te leveren. “Ik bedank iedereen voor de enorme steun die ik heb ervaren in de afgelopen turbulente jaren! Dat gaf de drive om door te gaan. Ik hoop dat er met de huidige politieke koers meer kennis van zaken in de politiek komt en een ruk naar realistisch beleid voor boeren en platteland!”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.