Nieuws
Schapensector stuurt gezamenlijke noodkreet naar minister
Schapensector stuurt gezamenlijke noodkreet naar minister

De landbouwminister en landbouwwoordvoerders van politieke partijen hebben vanochtend een brandbrief ontvangen van een groep vertegenwoordigers uit de gehele schapensector met de algehele strekking: ‘Onderneem nu actie omtrent blauwtong, anders hoeft het niet meer.’  

Bart Kemp, voorzitter Agractie Nederland, maakt zich grote zorgen om de schapensector en heeft het initiatief genomen voor de gezamenlijke oproep. Diverse partijen hebben zich inmiddels bij hem aangesloten: LTO Nederland Schapenhouderij, Vereniging Gescheperde Schaapskuddes Nederland (VGSN), Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS), Platform Kleinschalige Schapen en Geitenhouders (KSG), Vee&Logistiek, Vleesvee Nederland, Stamboek Blauwe Texelaars (SBT) en Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie (NSFO).

Maatschappelijke waarden

Bart Kemp heeft zelf 600 schapen, op zijn bedrijf is 1,5 week geleden blauwtong geconstateerd en 25 schapen zijn inmiddels al dood, 15 dieren zijn zwaar ziek. Bart Kemp: “Als we niets doen dan voorzie ik het ergste voor de schapensector. De politiek heeft altijd een grote mond over maatschappelijke waarden en we hopen daar nu iets van terug te zien in deze ernstige situatie. Veel schapenhouders stoppen, ze kunnen en willen het niet meer volhouden. Terwijl het een prachtige sector is met grote landschappelijk waarden met en een sterkte bijdrage juist aan natuur-inclusieve landbouw.”

“Ik weet bijvoorbeeld dat alleen al een AH voor 80 procent schapenvlees importeert uit Nieuw-Zeeland, slechts 20 procent komt uit Nederland. We willen toch niet dat in de toekomst voor 100 procent schapenvlees uit verre landen komt”, zegt hij vertwijfelt.

Kemp vervolgt: “Voor zover ik weet zijn er nog weinig stappen gezet voor een vaccin, we weten dat de farmaceuten nog niet heel enthousiast zijn simpelweg omdat er te weinig aan te verdienen valt in de schapensector. Daar moet echt iets gebeuren ook, de politiek moet hier echt een rol in gaan spelen.”

Brief aan minister Adema

De inhoud van de brief aan demissionair landbouwminister Piet Adema:

Constaterende dat de pijnlijke situatie in de Nederlandse schapenhouderij met betrekking tot de grootschalige uitbraak van het virus blauwtong type 3 een zeer ernstige en dodelijke uitwerking op de dieren en desastreuze gevolgen voor dierhouders heeft:

In aanmerking nemende dat:

 • De schapenhouderij van grote landschappelijke waarde is,
 • De schapenhouderij sterk bijdraagt aan natuur-inclusieve landbouw en natuurbeheer met een grote verbindende waarde tussen boer en burger,
 • Schapen tot de laatste diergroepen behoren die in Nederland nagenoeg geheel permanent buiten lopen,
 • Vanwege bovenstaande redenen het van groot openbaar belang is dat de schapenhouderij niet uit Nederland verdwijnt of drastisch krimpt,
 • De schapenhouderij moet werken met een zeer laag rendement,
 • De schapensector mede daardoor de afgelopen decennia al ruim 20% is gekrompen,
 • De schapenhouderij geen aanspraak kan maken op ondersteuning door de overheid in welke vorm dan ook,

Verzoekt de minister:

 • De kosten van onderzoek naar de verspreiding van het virus blauwtong, onder meer subklinische besmetting en bloedafname, voor zijn rekening te nemen,
 • Financiën vrij te maken ten behoeve van de ontwikkeling en afname van een vaccin door de farmaceutische industrie,
 • Dierhouders substantieel te ondersteunen in de sterk gestegen kosten voor dierenarts en destructie,
 • Tot herinvoering van de ooipremie voor schapenhouders zoals dit in verschillende Europese landen gebruikelijk is, dan wel andere structurele ondersteuning de eerstvolgende 5 jaren.

Ondertekend door:
Bart Kemp, voorzitter Agractie Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland
Johan de Beer, voorzitter Nederlands Texels Schapenstamboek
Jan Niks, voorzitter Platform Kleinschalige Schapen en Geitenhouders

Reinard Everts, directeur NSFO
Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek
Marijke Dirkson, dossierhouder Vereniging Gescheperde Schaapskuddes Nederland
Jacco Keuper, voorzitter Vleesvee Nederland
Rolf Scholtens, voorzitter SBT

De minister gaf gisteren zelf al aan dat hij nadenkt over mogelijkheden voor financiële steun en verder probeert hij samen met de landbouwministeries uit België en Duitsland op te trekken, waar inmiddels ook blauwtong heerst.

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.