Ga naar hoofdinhoud

Schapen houden en verzorgen als hobby: veelgestelde vragen

Schapen houden en verzorgen als hobby: hier vind je praktische tips.

Wat moet ik weten over het houden en verzorgen van schapen? Veel mensen kiezen ervoor om schapen te houden als hobby. Kleine waarschuwing: schapen houden is verslavend, eenmaal schapen, altijd schapen. Behalve dat het prachtige dieren zijn, zijn ze ook praktisch omdat ze bijvoorbeeld graslanden en natuurgebieden kort houden op plekken waar andere dieren of mensen niet goed gedijen. Schapen houden wordt in Nederland over het algemeen gedaan voor de begrazing, wol, schapenmelk of voor het vlees. Of natuurlijk voor de gezelligheid.

Wat is goed om te weten wanneer je schapen hobbymatig wilt houden? Hoe verzorg ik schapen? Wat eten schapen? Is er een speciale wetgeving? Hier alvast wat antwoorden op de meest gestelde vragen van hobbyisten die schapen willen aanschaffen – klik op de linkjes voor nog meer achtergrondinfo:

Moet ik mijn schapen registreren?

Hoe zit het met de wetgeving als ik schapen wil houden? Wie schapen houdt, moet geregistreerd staan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het Ministerie van EZ. Ook is er een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) schaap/geit nodig. Het maakt niet uit hoeveel dieren er gehouden worden. Ook als er slechts sprake is van één hobbymatig gehouden schaap is registratie verplicht. Deze registratie kan worden aangevraagd via de website van het RVO. Jaarlijks worden er kosten in rekening gebracht voor deze registratie. In het geval van wijzigingen dienen deze binnen drie weken doorgegeven te worden, zoals wijzigingen in adresgegevens, gehouden diersoorten of het bedrijf waar de dieren worden gehouden. Op het moment dat een UBN is aangevraagd, neemt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) contact op. Deelname aan een gezondheidsprogramma is niet verplicht.

Moet ik als particulier een mestboekhouding bijhouden?

Om te voorkomen dat er te veel mest wordt gebruikt zijn er regels voor landbouwbedrijven. Ben je geen landbouwer maar een particulier? Dan hoef je meestal niet op deze regels te letten. Duidelijk is dat je geen particulier bent als je bedrijfsmatig dieren houdt dus dat je iets doet met een gebruiks- of winstdoeleind. Bijvoorbeeld dieren fokken voor de verkoop, of melk, wol, vlees. Van een bedrijfsmatige activiteit is ook sprake als je tijdelijk dieren van iemand anders op jouw grond laat lopen en geld daarvoor krijgt. Ook als je gras of hooi verkoopt kan dat wijzen op een bedrijfsmatige activiteit.

Hoeveel schapen mag ik houden maximaal?

Hoeveel schapen mag ik dan houden als hobbyhouder? Er is in Nederland geen maximum aantal schapen dat je als particulier mag houden zoals bij pluimvee, varkens en melkvee. Registreren moet wel altijd, al vanaf 1 schaap. Kijk op de website van de RVO voor de nieuwste mestregels..

Hoeveel ruimte heeft een schaap nodig?

Schaf nooit één schaap aan wanneer je schapen wilt gaan houden want het is een kuddedier. Drie is een mooi uitgangspunt want als er eventueel iets met eentje gebeurt, staat het andere dier niet gelijk alleen. Ben jij van plan om een aantal schapen te houden? Dan moet je je bewust zijn van de extra ruimte die je nodig hebt. De beweging die jouw dieren krijgen, bepaalt voor een groot deel hun welzijn. Houd qua weide één hectare aan voor maximaal 10 ooien en hun lammeren. Zo heb je ook de nodige ruimte voor omweiden om ziektes te voorkomen. Maar misschien mag je ze af en toe weiden op grond van derden.
Wanneer je een stal voor schapen wilt plaatsen moet je rekening houden met tussen de 2 tot 4 m² per schaap. Hier lees je meer over de benodigde ruimte …

Heb ik een stal nodig voor schapen?

Schapen houden en verzorgen: een schuilstal.
Schuilstal voor schapen; in principe kunnen schapen prima het hele jaar buiten leven.

Kunnen schapen het hele jaar door buiten blijven? Ja, in principe kunnen schapen het hele jaar prima buiten leven, ook in de winter. Toch vinden dieren het soms prettig om onderdak te hebben. Zo hebben de schapen in de zomer een koel plekje nodig om hittestress te voorkomen en is het in de winter fijn als er een droge plek is. Het best maak je een open hok, zodat de schapen zelf kunnen kiezen waar ze verblijven en in en uit kunnen lopen. Het zal je nog verbazen hoe vaak ze liever buiten blijven, ook in de regen.

Bekijk hier het dossier Stalinrichting voor schapen. Aan de hand van foto’s, tekeningen en een uitgebreide reportage krijgt u tips aangereikt voor het verbouwen en herinrichten van uw schapenstal.

Welke afrastering moet in een schapenwei?

Schapen zijn soms lastig binnen de afrastering te houden omdat ze door hun dikke vacht snel ongevoelig zijn voor stroom. Als omheining voor de weide wordt een schrikdraadafrastering van 4 of 5 rijen aanbevolen met koord of draad. Lees ook: Waar moet een wolfwerende afrastering aan voldoen?

Schapen als hobby – wat eten schapen?

Schapen grazen doorgaans prima het hele jaar door in de wei en voeden zij zich met gras en andere kruiden en weideplanten. Omdat de voedingswaarde van het gras in de winter afneemt, is het van belang om schapen bij te voeren met ruwvoer zoals hooi of kuilvoer. Deze benodigde hoeveelheid ruwvoer varieert sterk, afhankelijk van factoren zoals het aantal schapen en het ras. Over het algemeen wordt aanbevolen om 1,5 kilogram ruwvoer per volwassen schaap, per dag te voeren. Dit komt neer op ongeveer 50 kilogram ruwvoer per schaap, per maand. Lees hier het complete artikel: Wat eten (en drinken) schapen?

Hoe timmer ik een voerbak voor mijn schapen?

In de webshop van Het Schaap hebben wij een dossier ‘Zelf een schapenvoerbak timmeren’. Aan de hand van 8 stappen wordt uitgelegd hoe Nico van Heerwaarden zijn eigen schapenvoerbakken timmert. Misschien kunt u dat na het lezen van dit dossier zelf ook wel, dat bespaart veel geld. Bestel het dossier voor 2,50 euro …

Welke planten zijn giftig voor schapen?

Doorgaans hebben grazende dieren geen belangstelling voor een giftige struik in de omgeving. Wat helpt is dat de meeste giftige planten bitter smaken of scherp en/of stekelig zijn. Bovendien kan het lichaam sommige gifstoffen onschadelijk maken. Toch komt het soms voor dat schapen (te veel) eten van een giftige plant, zoals taxus, gevlekte scheerling en goudenregen. Die kans is groter wanneer tuinafval bereikbaar is, schapen zijn losgebroken in een tuin,
schapen bij slootafval kunnen komen na het schonen van de sloten en er te weinig gras of aanvullend ruwvoer beschikbaar is.
Als een schaap opvallend ongewoon gedrag (bijvoorbeeld braakneigingen, diarree, speekselen, trillen) vertoont, zoek dan in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Verdachte planten kunt u voor onderzoek opsturen naar de GD. Dit dossier Giftige planten voor schapen beschrijft in woord en beeld de 25 planten die het meest giftig zijn voor schapen.

Wat is de draagtijd van een schaap?

Een ezelsbruggetje: de draagtijd van een schaap duurt vijf maanden min vijf dagen; de dracht varieert gemiddeld tussen de 142 en 152 dagen, met een gemiddelde van ongeveer 147 dagen. Deze periode wordt gemeten vanaf het moment van bevruchting tot aan de geboorte van de lammeren. Hier vind je nog veel meer informatie over het aflammeren zelf…

Wat moet ik weten over de schapenvacht?

Aan de vacht van het schaap valt af te lezen hoe het ervoor staat met de gezondheid. Over het algemeen is er iets aan de hand met de gezondheid van een schaap als de vacht vervuild is. Ze kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met parasieten en daardoor jeuk krijgen, diarree hebben dat aan de wol blijft kleven of een afwijking aan de wol hebben vanwege een kopertekort. Dit zijn enkele andere veelvoorkomende schapenziektes. Schapen moeten eens per jaar geschoren worden met een scheermachine. Schapen worden doorgaans geschoren in mei en juni omdat warm weer het wolvet zachter maakt, wat makkelijker scheert. Lees ook: Schapen scheren bij hittestress? De voor- en nadelen

Hoe moet ik de klauwen van mijn schapen verzorgen?

Schapen met klauwproblemen krijgen pijn. Door overgroeid hoorn kan een schaap kreupel gaan lopen en zo’n schaap graast hierdoor minder waardoor het te weinig voeding binnenkrijgt. Dieren met gezonde klauwen kennen geen problemen met hun beenwerk en kunnen zich goed verplaatsen voor een volgende hap gras. Goede klauwverzorging verlaagt het risico op infecties. De rotkreupelbacterie bijvoorbeeld krijgt dan minder kans om het klauwhoorn binnen te dringen. Hoe moet je klauwen bepakken? Lees alles in dit uitgebreide dossier over klauwbekappen van schapen

Is er een tijdschrift over schapen houden?

Jazeker: Het Schaap! Sinds 1976 verspreidt Het Schaap betrouwbare en praktische vakkennis voor zowel professionele als hobbymatige schapenhouders. Alle aspecten van de schapenhouderij komen aan bod, met een focus op welzijn, fokkerij, schapenhouderij en economie. Het blad biedt mooie reportages, nieuws, achtergronden en veel praktische artikelen over verzorging en ziektes. Veel input van experts zoals dierenartsen gespecialiseerd in de schapenhouderij. Kennismaken? Hier kun je een nummer van het blad Het Schaap online bekijken

Met een jaarabonnement op Het Schaap in print kun je alle informatie op de website ook gratis lezen. Je kunt ook alleen een online abonnement nemen, dan krijg je dus geen tijdschrift. Wij roepen altijd als redactie: wanneer je met een abonnement 1 schaap kunt redden heb je het abonnement er al uit!

Nieuwsbrief Het Schaap – zeker ook voor schapen als hobby

Hier meld je je aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap… Verder is het Schaap te volgen via diverse social media: Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!