uncategorized

Zoveel ruimte hebben schapen nodig

1

In heel Nederland steeg het aantal schapen in 2019. Steeds meer liefhebbers kiezen ervoor om schapen te houden voor het plezier, om ermee te fokken of om het gras kort te houden. Daarnaast worden schapen gehouden voor de wol, de melk of het vlees. Om schapen te kunnen houden, heb je een lap grond en een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) nodig. Ook moeten schapen een oormerk dragen.

Hele jaar door buiten

Dankzij hun dikke wol kunnen schapen zeer lage temperaturen weerstaan. De dieren hebben weinig behoefte aan een schuilplaats tegen de kou. Wel is het prettig om een overkapping of stal voor de schapen te hebben als beschutting bij hevige regen, als schaduwplekje bij warm weer en wanneer er lammetjes geboren zijn. Niet op ieder stuk land mag echter gebouwd worden. De sleepstal biedt hier uitkomst. Dit schuilhok staat namelijk niet vast op één plek, maar kan eenvoudig verplaatst worden.

Hoeveel schapen ga je houden?

Schaf minstens twee schapen aan wanneer je schapen wilt gaan houden. Ben jij van plan om een grotere kudde te houden? Dan moet je je bewust zijn van de extra ruimte die je nodig hebt. De beweging die jouw dieren krijgen bepaalt namelijk voor een groot deel hun welzijn. Om de spieren sterk te houden hebben zelfs drachtige ooien fysieke uitdaging nodig. Daarnaast moeten schapen de bewegingsvrijheid hebben om elkaar te ontwijken wanneer dit nodig is. Zelfs voor de beste maatjes is het niet goed om ze te dicht op elkaar te laten leven. Houd qua weide één hectare aan voor maximaal 10 ooien en hun lammeren. Zo heb je ook de nodige ruimte voor omweiden. Dat houdt in dat je de schapen ongeveer iedere drie weken verplaatst naar een ander afgerasterd perceel, wat het makkelijker maakt om het gras op niet-gebruikte percelen te maaien.

Staloppervlakte voor schapen

Wanneer je een stal voor schapen wilt plaatsen moet je rekening houden met tussen de 2 tot 4 m² per schaap. Ook heb je extra ruimte nodig om aflamhokjes te plaatsen. Ga verder op zoek naar de meest voordelige energieleverancier. Een stal zorgt namelijk voor extra energiekosten, onder andere voor de verwarmingslampen die je nodig hebt om zwakke lammeren te verwarmen. Zorg ervoor dat de hokken altijd in verbinding blijven staan met de kudde. Het is belangrijk dat de dieren soortgenoten blijven zien. Laat je de ooien niet dekken? Dan heb je genoeg aan een algemene leefruimte.

Lees ook: Schapen houden en verzorgen: antwoorden op veelgestelde vragen

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

1 reactie op “Zoveel ruimte hebben schapen nodig

 1. Kregting schreef:

  Goedemiddag, ik rij iedere dag langs een weiland met heel veel schapen, maar deze schapen kunnen nergens schuilen.
  Ze staan dag en nacht buiten zonder overkapping.
  Het weiland lijkt mij ook te klein voor het aantal schapen dat erop staat.
  Mag dat zomaar, wat kan ik doen.
  Graag hoor ik uw antwoord tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.