Nieuws

Regels voor I&R-boetes nu vastgelegd

I&R-boetes

De NVWA heeft nu tot in detail vastgelegd hoe de dienst handelt als schapenhouders de I&R-regels overtreden. De scherpe regels, die tot hoge boetes kunnen leiden, waren aangekondigd.

De regels staan in het nieuwe ‘interventiebeleid’ van de NVWA.

Overtredingen van de I&R-regelgeving worden sinds juli 2019 niet meer strafrechtelijk naar bestuurlijk afgedaan. De NVWA had er alleen algemeen geldende voorschriften voor. Die zijn per 1 september 2020 voor I&R, en tevens voor welzijn en geneesmiddelen, in detail uitgewerkt. Dit heet ‘specifiek interventiebeleid’.

Uit de nieuwe voorschriften blijkt dat bij overtredingen van de I&R-regels fikse boetes kunnen worden opgelegd. Het was bekend dat dit zou gaan gebeuren. Voor hobbyisten heeft het ministerie van Landbouw die boetes verlaagd, nadat er veel bezwaren waren gekomen.

Voor dierenwelzijn wordt een aantal ‘lichte’ administratieve overtredingen minder zwaar aangerekend.

Overtredingen van de regels voor dierenwelzijn, diergeneesmiddelen en I&R blijven voortaan 3 jaar staan. Nieuwe overtredingen in deze periode worden zwaarder gesanctioneerd, omdat deze worden gezien als herhaalde overtredingen. Ook kunnen voortaan 5 overtredingen per inspectie bestuurlijk worden beboet. Nu is nog sprake van stapeling van maximaal 3 overtredingen.

Uit inspectiecijfers van 2019 blijkt dat de NVWA op 32% van de a-select gecontroleerde bedrijven schapenbedrijven niet akkoord is gegaan met de I&R op die bedrijven. Het gaat in de meeste gevallen (pdf) om kleine fouten. Bij het vervoer van schapen (pdf) was bij de helft van de controles iets niet in orde en bij meldingen van dierenwelzijn (pdf) was bij schapen in 24% van de gevallen echt iets aan de hand.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.