Nieuws
Uitbreiding subsidie wolfwerende maatregelen
Uitbreiding subsidie wolfwerende maatregelen in Gelderland.

Schapenhouders in Gelderland hebben sinds het begin van dit jaar 274.101 euro subsidie aangevraagd voor het nemen van preventieve maatregelen tegen de wolf, zo blijkt uit nieuwe cijfers van deze provincie. In Gelderland kunnen vanaf nu alle dierhouders met weidedieren subsidie aanvragen.

De subsidieaanvragen van 2024 liggen aanzienlijk hoger ten opzichte van het bedrag van 154.901 euro dat in heel 2023 werd toegekend. Bij 65 van de 70 aanvragen komt de aanvraag voort uit de tijdelijke calamiteitenregeling nadat er begin van het jaar veel schadegevallen werden gemeld buiten wolvengebied.

Uitbreiding subsidie wolfwerende maatregelen

Vanaf 11 april 2024 kunnen álle Gelderse houders van weidedieren een subsidie voor wolfwerende rasters aanvragen bij de provincie Gelderland. Dit betreft buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s, alpaca’s, damherten en edelherten. Naast uitbreiding van de dieren breidt de provincie ook het gebied uit: de subsidieregeling geldt voor heel Gelderland.

Veehouders die vóór openstelling van de regeling op 11 april investeringen voor een wolfwerend raster hebben gedaan en op dat moment niet in aanmerking kwamen voor een regeling, kunnen deze met terugwerkende kracht indienen. Het wordt ook mogelijk om voorafgaand aan de aanschaf van wolfwerende maatregelen subsidie aan te vragen. De voorfinanciering en de zekerheid over het verkrijgen van de subsidie kunnen de financiële drempel voor dierhouders verlagen. De maatregelen moeten wel binnen 3 maanden zijn uitgevoerd. Pensionstalhouders hoeven geen eigenaar te zijn om subsidie te kunnen aanvragen.

Voorwaarden rasters

Een wolfwerend raster moet aan bepaalde voorwaarden voldoen waarover consensus bestaat. Dit betekent: een raster van minimaal 120 cm hoog, voorzien van stroomdraden, met hoogstens 20 cm tussen de onderste draden (en maximaal 20 cm vanaf maaiveldhoogte) en een spanning van ten minste 4.5 kV. Gemaakte uren om de rasters te plaatsen en te controleren worden nog steeds niet vergoed. De wolvencommissie Geldewrland zewgt hiervoor actief te hebben gepleit in haar advies voor aanpassing subsidieregeling om zo het preventiebeleid te versterken. “Voor een tegemoetkoming voor meerkosten van het extra werk en onderhoud aan de voorzieningen blijven wij ons hardmaken.”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.