Nieuws

Wolven slaan dit jaar hard toe

wolf

Wolven veroorzaken dit jaar meer schade onder schapen dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van BIJ12. De teller staat nu al op 20 bevestigde gevallen.

In heel 2019 is in 25 gevallen vastgesteld dat wolven schapen doodden.

In de eerste 3 maanden van dit jaar is bij DNA-onderzoek vastgesteld dat 20 keer schapen door wolven werden gedood. In april zijn 9 meldingen van gedode schapen gedaan. Daarvan is nog niet bekend of het om wolven gaat.

Hiermee lijken wolven een toenemend probleem te worden. Vorig jaar betaalde BIJ12 in totaal 25 keer vergoeding van wolvenschade uit. In 2018 was dat 44 keer, in 2017 9 keer, in 2016 niets en in 2015 4 keer. Er leek dus een dalende trend in 2019 te ontstaan maar het is zo goed als zeker dat er in 2020 meer schapen door wolven zullen worden gedood dan vorig jaar.

In maart en april zijn in Drenthe op enkele plaatsen opnieuw schapen gedood, en ook zelfs een kalf. Mogelijk is de mannetjeswolf GW1261m weer actief. Dat dier doodde vanaf november vorig jaar tientallen schapen. BIJ12 heeft alleen al voor schade door deze wolf rond de 18.500 euro uitbetaald.

De provincie Drenthe heeft inmiddels een bescheiden subsidie beschikbaar gesteld voor preventieve maatregelen. In vakblad Het Schaap van april, dat morgen verschijnt, meer over Drenthe en de wolf.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.