Nieuws

Veluwse wolven doodden schapen

wolf
Dood schaap in Noord-Brabant eergisteren. Waarschijnlijk gedood door een wolf.

Wolven die op de Veluwe leven, blijken verantwoordelijk voor de dood van schapen in Emst en Hoog Soeren. In het Friese Wolvega was een hond de dader. In Brabant is onrust.

De 14 schapen die op 19 september in Emst werden gegrepen, blijken te zijn gedood door de wolvin die afgelopen jaar 5 jongen kreeg in het Veluwse wolvengebied. De aanval in Hoog Soeren op 31 oktober was door het solitaire vrouwtje dat in al maanden in het zuidelijk deel van het Veluwse wolventerritorium rondloopt.

Hiermee is voor het eerst bewezen dat de wolven die op de Veluwe hun territorium hebben, daar ook schapen doden. De wolvin die op de Veluwe jongen kreeg had al wel op haar trektocht naar de Veluwe op een aantal plaatsen schapen gedood, maar tot voor kort waren er geen aanvallen in of bij het territorium.

Uit de resultaten van DNA-onderzoek die door BIJ12 zijn bekendgemaakt, blijkt dat 6 schapen in Wolvega (Fr.) door een hond zijn doodgebeten. Ook in Heteren (Gld), Helenaveen (N.B.), Finsterwolde (Gr.), Ansen (Dr.) en Heino (Ov.) ging het om honden.

Van een recente serie dodelijke aanvallen in Friesland en Drenthe zijn nog geen DNA-uitslagen bekend.

Sinds een week is er in Noord-Brabant veel onrust onder schapenhouders. Zaterdag is er een wolf gefotografeerd in Heijen, maandag is een filmpje gemaakt van wat hoogstwaarschijnlijk een wolf is. Afgelopen nacht zijn daar vlakbij 2 schapen doodgebeten en iets verderop de nacht ervoor ook al een.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.