« Vragen

ontsmetten poten formol

In de strijd tegen rotkreupel raadt men aan om de poten van de schapen regelmatig te ontsmetten door de dieren in doorloopbaden met formoloplossing te laten lopen. Is er een specifieke reden waarom formol wordt aangeraden? Kan hetzelfde effect niet bereikt worden met andere ontsmettingsmiddelen (Dettol, bleekwater, joodoplossing…) die minder irriterend en aangenamer in gebruik zijn?

1 reactie op “ontsmetten poten formol

  1. Jacques Engelen schreef:

    Beste vraagsteller,

    Dierenarts Frank Glorie antwoordt op uw vraag het volgende:

    ‘De werking van formaline en zinksulfaat zijn wetenschappelijk bewezen. Dit is de reden dat deze twee voetbadmiddelen worden aanbevolen. Dit neemt niet weg dat er nadelen aan kleven. Formaline is agressief en pijnlijk bij een beschadigde huid. Bovendien zou het middel kankerverwekkend zijn. Zinksulfaat is vriendelijker maar belastend voor het milieu. De rotkreupelbacterie is echter gemakkelijk te doden en er zijn dan ook vele combinatiepreparaten met desinfectiemiddelen en kopersulfaat in omloop. Deze werken ook maar zijn zeker niet omgevingsvriendelijker. Bleekwater wordt niet voor niets met handschoenen gehanteerd. Over de werkzame concentraties is niets bekend.’

    Uw vraag en antwoord kunt u ook lezen in vakblad Het Schaap van oktober/november. Lees Het Schaap voor veel meer praktische informatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.