Nieuws
wolf
De wolf blijft de gemoederen bezig houden.

Gedeputeerde Egbert van Dijk in Drenthe wil dat wolven minder goed beschermd worden in Europa. Hij heeft in Brussel gevraagd om maatregelen te mogen nemen tegen het roofdier. De provincie denkt daarbij aan het verstoren van het rustgebied van de wolf en bij grote overlast desnoods het dier afschieten.

In de provincie Drenthe begeven zich naar schatting vijf volwassen wolven en twaalf welpen. Alleen dit jaar zijn er in de eerste zeven maanden al 219 dieren gedood door wolven, blijkt uit cijfers van BIJ12. Voor het overgrote deel zijn dit schapen maar ook enkele pony’s, een paard, kalfjes en een pink.

“Het grote aantal wolvenaanvallen op (landbouw)huisdieren maakt de situatie in onze provincie onhoudbaar”, vindt Van Dijk. Hij vertelt aan RTV Drenthe: “Dierhouders zijn boos en verdrietig over het verlies van hun dieren. Met name over de afschuwelijke manier waarop ze hun gedode of zwaargewonde dieren aantreffen na een aanval van de wolf. Ook krijgen we steeds meer geluiden dat mensen zich niet meer veilig voelen in onze natuurgebieden en angst hebben om te gaan wandelen, fietsen of met hun hond of paard de natuur in te trekken.”

Wolfvrije regio

In Drenthe is inmiddels ruim 300 kilometer aan wolfwerende rasters geplaatst. Van Dijk: “We stimuleren met subsidies het nemen van preventieve maatregelen. Toch is de verwachting dat het aantal aanvallen gaat toenemen, omdat het aantal wolven toeneemt. Onder de huidige wet- en regelgeving zijn er weinig beheermogelijkheden. Daarom vragen we de Europese Commissie de beschermde status van de wolf aan te passen zodat het beheer van de wolf mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier kunnen we een goede stap in de richting zetten om te komen tot een wolfvrije regio.”

De provincie Drenthe is niet de enige die naar Brussel is gestapt. Gedeputeerde Harold Zoet van Gelderland deed hetzelfde deze week.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.