Nieuws

Brussel wil de wolf minder bescherming bieden

wolf
De wolf blijft de gemoederen bezig houden.

De Europese Commissie wil de beschermde status van de wolf onder de loep nemen. Dat heeft EU-voorzitter Ursula von der Leyen vandaag laten weten vanuit Brussel. Nu valt de wolf nog onder de beschermde status van de Europese habitatrichtlijn en mogen ze niet worden gevangen of gedood.

De Europese Commissie vraagt lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle andere geïnteresseerde partijen om voor 22 september actuele gegevens over de wolvenpopulatie en de gevolgen van hun aanwezigheid in te dienen. “Op basis van deze nieuwe gegevens wordt er een voorstel ingediend om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU aan te passen”, aldus Von der Leyen.

Toename wolvenroedels

De herziening van de beschermde wolvenstatus is het directe gevolg van de toename van het aantal wolvenroedels in Europa. “De concentratie van roedels in sommige regio’s is zodanig dat ze een reëel gevaar geworden zijn voor vee en eventueel ook de mens”, zegt Von der Leyen. Ze vraagt lokale en nationale partijen waar nodig nu al actie te ondernemen tegen de wolf, dat kan in bepaalde gevallen al met de huidige EU-wetgeving. De EU wil na de inventarisatie van nieuwe gegevens de bestaande regels verder actualiseren en aanscherpen. Wanneer de wolf niet meer wordt gezien als bedreigde diersoort kunnen regio’s sneller hun eigen beslissingen nemen over de aanpak wanneer er eventueel overlast is.

Paintballgeweren

De rechtbank oordeelde onlangs nog dat de provincie Gelderland wolven op De Hoge Veluwe voorlopig niet mag verjagen met paintballgeweren. Gelderland wilde de wolf zo weer bang maken voor mensen. Maar de Faunabescherming stapte naar de rechter, en de rechtbank zei dat Gelderland niet goed genoeg had onderbouwd waarom het verjagen met de verfkogels nodig is, zo meldt de NOS.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.