Nieuws

Gedeputeerde Harold Zoet (BBB) van Gelderland biedt donderdag een rapport aan in Brussel over de schade die de wolf aanricht in zijn provincie. “We willen de wolf graag kunnen beheren.”

“Ik hoop dat we met elkaar kunnen afspreken dat we die wolven die schade aanbrengen, kunnen beheren”, vertelt Zoet. “Dus de wens is om deze wolven te kunnen neerschieten, afschrikken of verplaatsen. We willen de wolven in de provincie kunnen beheren, zoals we nu ook doen met zwijnen en herten. En hiervoor moet de beschermde status van wolven aangepast worden.”

Donderdag 21 september gaat Zoet naar Brussel om te bepleiten dat de beschermde status van de wolf moet worden aangepast. Het rapport is een uitwerking van de aangenomen moties in de Gelderse provincie.
Voorzitter Ursula Von der Leyen van de Europese Commissie heeft pas nog aangegeven dat ze de beschermde status van de wolf onder de loep willen nemen. “Op basis van nieuwe gegevens wordt er een voorstel ingediend om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU aan te passen”.

Veel onrust laatste weken

Zoet merkt dat er veel onrust is in het gebied waar de wolf geregeld toeslaat. In de Gelderse dorpen Elspeet en Uddel zijn in de laatste 2 weken al 41 schapen doodgebeten en raakten er 37 gewond, blijkt uit cijfers van BIJ12. Het onderzoek naar de veroorzakers loopt nog. In de meeste gevallen waren de gewonde schapen er zo ernstig aan toe dat dierenartsen ze uit hun lijden moesten verlossen, zo meldt de NOS. Taxateur Karel Verplak vertelt aan de NOS: “Er is flink huisgehouden. Er is een poot afgetrokken, ingewanden eruit. Aan de ribbenkast is gevreten. Dat is duidelijk het werk van een wolf.” Dierenarts Willem-Jan Last moest meerdere keren een schaap laten inslapen en vindt dat er iets gedaan moet worden. “Dit loopt de spuigaten uit. Het is niet houdbaar om de wolf zijn gang te laten gaan.”

De gemeente Nunspeet heeft inmiddels een verzoek neergelegd bij de provincie om probleemwolven te mogen afschieten. Ze vinden de huidige situatie uitzonderlijk genoeg om een uitzondering te mogen maken op de geldende regels.

Aantallen gedode dieren

In Gelderland zijn dit jaar 153 dieren gedood, blijkt uit BIJ12-cijfers; op twee veulens, een hond en vier kalveren na, zijn het allemaal schapen. Hiervan zijn 57 gedood door een wolf, 8 door een hond, van de overige dieren loopt het onderzoek nog. De aanvallen zijn uitgevoerd door zes wolven, waarbij wolf 2540f er 17 voor haar rekening nam in 10 aanvallen en de mannelijke wolf 2435m doodde 26 dieren in slechts twee aanvallen.
In totaal zijn er dit jaar in Nederland 860 dieren gedood meldt BIJ12, waarvan 540 door de wolf, 38 door een hond, een klein aantal door andere dieren en van de rest van de aangevallen dieren loopt het onderzoek nog.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Gedeputeerde Harold Zoet pleit in Brussel voor beheer wolf

  1. Teus v d pol schreef:

    Ik leef erg met de schapen houders mee verschrikkelijk wat die wolven aanrichten heb het in speuld waar ik me pony’s heb lopen op verschillende keren gezien hoe ze de dieren verwonden en vermoorden heb gisteren me pony’s weg gehaald uit Speuld gemeente Ermlo want slaap er niet meer van vorig jaar nog een bunder grond in speuld gekocht en kan nu mijn pony’s er niet eens laten lopen droevig doe er alstublieft wat aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.