Nieuws
wolf
De wolf blijft de gemoederen bezig houden.

Gaan we probleemwolven afschieten? Hoe zit het met het dna van de wolf, is de wolf echt een wolf of een hybride? En welke maatregelen zijn mogelijk binnen de huidige wet? Het kwam allemaal voorbij tijdens het ‘wolvendebat’ in Gelderse Provinciale Staten.

De Gelderse coalitie met BBB, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP diende vandaag samen met de PVV, 50Plus en JA21 een motie in voor meer onderzoek naar het dna van de wolf en een motie over een wolvenbeheerplan. Dit betekent dat ze een meerderheid hebben in de Provinciale Staten. Universiteit Wageningen doet onderzoek naar wolven in Nederland, maar volgens de coalitie is deze informatie niet volledig en hebben zij ook andere resultaten van onderzoeken in handen.

Statenlid Eric Kemperman (BBB): “We willen de herkomst weten want hoe zijn de huidige kruisingen ontstaan tussen wolven uit Rusland en andere, veel zuidelijker gebieden? En hybride wolven – kruisingen met een hond – zijn vaak minder schuw, er zijn al voorbeelden van kruisingen met labradors. Het is hoog tijd voor een contra-expertise over dit soort zaken, zodat we meer kennis hebben en daarop besluiten kunnen nemen.”

Kemperman legt uit: “Wanneer hybridisatie wordt aangetoond werpt dit een ander licht op de wolvendiscussie. Waar komen ze vandaan? Tot welke populaties kunnen we de wolven in Gelderland rekenen? Hoe kijken we naar de gunstige staat van de soort als we het hebben over grote populaties? Onderzoek naar hybridisatie is dus van groot belang als het gaat om het beantwoorden van deze vragen.”

In het Interprovinciaal Wolvenplan staat bijvoorbeeld ook: Het is in het belang van behoud van de soort (wolf) dat hybriden uit de populatie worden weggenomen. Hybriden hebben een verhoogde kans op probleemgedrag en bovendien vervagen ze het soms toch al moeilijk zichtbare onderscheid tussen wolf en hond.

Beheer van probleemwolf

Inge Klein Gunnewiek (VVD) wil vooral de juridische houdbaarheid niet uit het oog verliezen: “We moeten kiezen voor een aanpak op de lange termijn, dan is het financieel behapbaar. Beheer van de probleemwolf is noodzakelijk, we moeten het doen met de juridisch ruimte die er is, steeds meer landen in Europa doen dat.”

De Duitse milieuminister Steffi Lemke riep begin deze week al op om ‘probleemwolven’ neer te schieten. De populatie van wolven in Duitsland neemt hard toe. Volgens deze minister zal juist de steun voor beschermen van de wolvenpopulatie afnemen als er niets gebeurt met de probleemwolven.  

“Wij willen heus niet alle wolven doodschieten”, legt Kemperman uit. Wel vindt hij dat de provincie de regie moet terugpakken”, zodat deze niet ligt bij organisaties die vooral idealen nastreven. Wie wil er nu tegen elke prijs, koste wat kost, alle wolven beschermen? Dat wordt onbetaalbaar.”

Freek Rebel van de ChristenUnie: “Regeren is vooruitzien. We moeten scherp zijn op veranderingen en kijken waar juridische ruimte zit. Het is verstandig dat we nu echt vervolgstappen gaan zetten, anders worden we in de staart gebeten.”

Preventie

De oppositiepartijen willen vooral graag de aandacht richten op preventie. Statenlid Carla Claassen (SP). “We moeten meer doen aan preventie, wat twee dingen betekent: bewoners en wandelaars in gebieden waar wolven komen voorlichten, en boeren compenseren voor de kosten van wolfwerende maatregelen. Afschieten, zoals sommige partijen graag roepen, mag wettelijk nu eenmaal niet en moeten we ook niet willen.” Het verbaast de SP dat er steeds weer door verschillende partijen aangedrongen wordt op ‘beheersmaatregelen’, wat een eufemisme is voor afschieten. Schieten met een paintbalgeweer, zoals de provincie eerder dit jaar probeerde, is gesneuveld bij de rechter.

“Wat de SP betreft moet er wel iets gebeuren op het moment dat er een situatie is waarin een wolf probleemgedrag vertoont zoals de wolf op de Hoge Veluwe. Hiervoor biedt het interprovinciaal Wolvenplan richtlijnen over wat te doen als een wolf probleemgedrag vertoont. Bij de wolf op de Hoge Veluwe zou dat betekenen dat zenderen en verjagen de eerste stap is.”

Jan Daenen (PvdA): “Dat is de kern van het probleem, het preventief beleid moet beter, daar is nog wel ruimte en de subsidie kunnen we beter benutten. Volgens Sylvia van Amerongen (Groenlinks) is de Veluwe en de wolf een gouden combinatie. “Natuurlijk beheer, dat werkt juist heel goed momenteel en dat mogen we niet vergeten.” We moeten de subsidiemogelijkheden verruimen, draagvlak vergroten, de risico’s verkleinen maar ook robuuster maken van Gelderse natuur, dan gaan wolven niet op zoek naar schapen.” 

Uitvoering

De uitvoering van de aangenomen moties ligt nu in handen van de gedeputeerde Harold Zoet, hij gaat met de uitvoering aan de slag en wil na de zomer onder meer komen met een definitie van de probleemwolf.

Lees ook:
Schapenhouder start proefproces om wolf te mogen afschieten
Wolvenschade kost provincies 235.188 euro; Drenthe is koploper

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.