Nieuws
wolf

Het ministerie van Landbouw ziet geen wettelijke mogelijkheden om wolven in ons land te verjagen of bejagen. De wolvenpopulatie is nog niet levensvatbaar.

In een uitgebreid interview met vakblad Het Schaap zegt waarnemend directeur-generaal Donné Slangen van Natuur, Visserij en Landelijk Gebied dat de wolf in ons land nog niet in ‘een gunstige staat van instandhouding’ is. “Nederland kan daarom wettelijk gesproken een verlaging van de beschermde status van de wolf niet eens steunen. Beheer van wolven is vooralsnog niet aan de orde”, zegt hij.

Het ministerie laat uitvoering van het wolvenbeleid grotendeels aan de provincies over. Ook nu wolven elke dag voor problemen zorgen op schapenbedrijven en inmiddels ook andere veesoorten doden, is LNV niet van plan de regie over de wolf over te nemen.

Twee weken geleden nam het Europese Parlement een motie aan waarin wordt gepleit wolven in Europa minder te beschermen. De wolvenpopulatie in Europa zou met 30% per jaar groeien en steeds meer schade onder vee veroorzaken.

De Europese Commissie heeft al laten weten de motie van het EP niet over te nemen. Alleen Zweden, Finland en Zwitserland zijn voor. En Nederland wil eerst de Raad voor Dieraangelegenheden laten onderzoeken hoe ons land het beste met wolven kan omgaan, zo schrijft minister Van der Wal aan de Tweede Kamer. Afhankelijk van de uitkomsten kan ons land gaan pleiten voor ingrijpen in de wolvenpopulatie. Nederland wil wel samen met Duitsland, België, Luxemburg en Denemarken een wolvenplan maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze aanpak van het ministerie, zo blijkt uit de stemming over een motie.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Ministerie LNV: ‘Nederland mág wolf niet verjagen’

  1. Elvira schreef:

    Mijn excuses, maar de waarnemend directeur-generaal Donné Slangen en de ministers die hierbij betrokken zijn zullen even het interprovinciale wolvenplan erop na moeten slaan, en wanneer zij het niet geloven kunnen ze vast wel even met de Europese Commissie overleggen.
    In ons land kan er geen gunstige staat van instandhouding behaald worden. Nederland kan op zichzelf niet voldoen aan het verdrag van Bern, want Nederland is te klein. Dit is door meerdere wetenschappers vastgesteld. Daar de staat van instandhouding van dezelfde Duits-Poolse populatie blijkbaar veilig genoeg is om het Poolse deel van deze populatie te degraderen lijkt mij na deze goedkeuring binnen de EU dat de populatie volgens iedere norm voldoet, anders had Polen nooit volledig in beschermde status naar omlaag kunnen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.