Nieuws

Eind maart krijgt Veluwe wolfgebied

wolf

Nu zeker is dat een wolf zich in het noorden van de Veluwe heeft gevestigd, zal er een wolfgebied worden aangewezen. De provincie verwacht dat schapenhouders daar preventieve maatregelen nemen.

Gisteren maakte de provincie Gelderland bekend dat ten noorden van de snelweg A1 een vrouwtjeswolf zich definitief heeft gevestigd. Dat blijkt uit DNA-onderzoek op uitwerpselen van het dier. Ook zijn er beelden van wildcamera’s waarop de wolvin te zien is. Het gaat om een dier dat oorspronkelijk uit het Duitse Brandenburg afkomstig is en nu ruim een half jaar in het noorden van de Veluwe verblijft.

Inmiddels blijkt dat er ook een mannetjeswolf in de buurt van deze wolvin rondloopt. De kans bestaat dat beide dieren een roedel vormen en er dit jaar jonge wolven worden geboren.

LTO-Nederland wil zo snel mogelijk een begeleidingsgroep vormen om schapenhouders te helpen met preventie tegen wolven. Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij, heeft daarvoor contact opgenomen met provincie Gelderland. “Wat mij betreft word ik zelf voorzitter van die groep. We zijn er helemaal klaar mee om als LTO aan de zijlijn te staan.” Duives doelt hiermee op het nieuwe wolvenplan dat de samenwerkende provincies onlangs uitbrachten en waarvan LTO zegt amper iets van hun voorstellen in terug te zien.

Teun Achterkamp van de provincie Gelderland zegt graag met LTO te gaan praten over de oprichting van die begeleidingsgroep. Van de provincie mag iedereen deelnemen die ook maar iets te maken heeft met de vestiging van wolven.

Het is nog niet bekend welke regio als wolvengebied zal worden aangewezen. De provincie Gelderland verwacht dat de exacte regio eind maart zal worden vastgesteld. Tot nu toe is slechts bekend dat de wolvin ten noorden van de A1 zit.

Overigens zou er ook een andere wolvin zich in het zuidelijker deel van de Veluwe aan het vestigen zijn.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.