Nieuws
verspreiding blauwtong
Transport speelde rol in verspreiding van blauwtong.

Waarom verspreidde blauwtong zich zo snel en over grote afstanden? Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research concluderen dat diertransport daarin zeer waarschijnlijk ook een rol heeft gespeeld.

De eerste gevallen van blauwtong in Nederland werden in september 2023 gevonden en in oktober waren er al meer dan 2.200 locaties met herkauwers (koeien, schapen of geiten) officieel geïdentificeerd besmet met BTV-3. “Naast verspreiding tussen veehouderijbedrijven via rondvliegende knutten speelden waarschijnlijk ook andere transmissieroutes een rol”, stellen onderzoekers van WBVR nu.

De onderzoekers analyseerden de hevigheid van de virusverspreiding in relatie tot de gelegde afstanden van het virus.

Verspreiding door diertransport

Het onderzoeksteam vergeleek de blauwtongepidemie van 2023 met de eerdere BTV-epidemie van 2006/2007, destijds werd de epidemie veroorzaakt door BTV-8. Het team heeft vastgesteld dat de mate waarin de kans op transmissie tussen veehouderijen met herkauwers afhankelijk is van de afstand vergelijkbaar is met die van BTV-8 in Europa in 2006/2007.

“De BTV-3 haarden in 2023 hebben zich over tientallen kilometers verspreid. Dit onderstreept dat naast verspreiding van het blauwtongvirus over korte afstanden via besmette knutten, ook andere transmissieroutes waarschijnlijk een belangrijke rol hebben gespeeld”, aldus onderzoeker Thomas Hagenaars. Diertransport is volgens de onderzoekers een waarschijnlijke bijkomende transmissieroute. Dat kan transport zijn geweest van besmette dieren of transport met meereizende besmette knutten.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.