Nieuws
schapendiefstal
Schapenhouder Wilbert Verriet direct na afloop van de uitspraak van de rechter.

Drie mannen die acht jaar geleden honderden schapen hebben gestolen, moeten 15 tot 19 maanden de cel in. Dat heeft het Arnhemse gerechtshof vandaag in hoger beroep beslist.

Het gaat om Paul D. (45) uit Dodewaard en de broer Daniël (35) en Arno de K.A. (36) uit Roemenië. De twee broers woonden oorspronkelijk in Ochten maar zijn na de diefstallen verhuisd en hebben in Roemenië een melkveebedrijf.

Het drietal is veroordeeld voor het stelen en witwassen van 388 schapen bij 7 schapenhouders. De diefstallen vonden plaats tussen 11 juli en 27 september 2012.

Het gerechtshof sprak de 3 mannen vrij van het stelen van 36 schapen bij 2 andere schapenhouders. Daarvoor was te weinig bewijs.

Tegen de broers De K.A. was 17 maanden geëist en hen zijn celstraffen van 15 maanden opgelegd. Het OM had 23 maanden celstraf geëist tegen Paul D. omdat hij ook machines had gestolen op andere locaties, een pistool met patronen had en hennepplanten kweekte. De rechter heeft hem 19 maanden opgelegd.

In 2015 veroordeelde de rechtbank de broers De K.A. beiden tot 18 maanden cel en Paul D. tot 24 maanden. Tegen dat vonnis waren ze in beroep gegaan.

De rechter wees een eis voor schadevergoeding van de gedupeerde schapenhouders af. Zij hebben laten uitrekenen dat ze meer dan 90.000 te vorderen hebben. Het gerechtshof vindt de eis onvoldoende onderbouwd om die toe te wijzen en vindt dat de gedupeerden daar een civiele procedure voor moeten starten.

Na afloop van de uitspraak in Arnhem liet schapenhouder Wilbert Verriet uit Erlecom, waar in 2012 41 schapen uit de wei werden gestolen, zijn teleurstelling over dit laatste punt blijken in een kort filmpje dat op de Facebookpagina van Het Schaap staat.

In vakblad Het Schaap van januari aanstaande meer over de motivatie van het gerechtshof.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.