Nieuws
schapendiefstal

Het Openbaar Ministerie wil dat 3 mannen gevangenisstraffen van 17 en 23 maanden krijgen voor het stelen van honderden schapen in 2012. Dat bleek vandaag tijdens een zitting in hoger beroep in Arnhem.

In 2015 werden de twee broers Daniël en Arno de K.A., die inmiddels een melkveebedrijf in Roemenië runnen, veroordeeld tot 18 maanden cel. Paul D. kreeg een celstraf van 24 maanden omdat hij meer op zijn kerfstok had. De mannen hadden op 8 schapenbedrijven in totaal 424 schapen gestolen.

De 3 gingen tegen de uitspraak in beroep. Die zaak diende in november 2018 en toen besloot de rechtbank dat meer onderzoek nodig was naar DNA-bewijzen. Dat is na 2 jaar nu klaar.

De zitting stond dan ook in het teken van dat DNA-bewijs. Direct na de diefstallen in 2012 is van een aantal gestolen dieren, die op de bedrijven van de 3 mannen werden aangetroffen, gekeken of die afstammen van rammen die nog bij de 9 gedupeerde schapenhouders liepen. Dat bleek zo te zijn.

De advocaten van de 3 eerder veroordeelde mannen twijfelden aan de juistheid van dat DNA-onderzoek. Tijdens het hoger beroep dat 2 jaar geleden diende, vroegen zij het gerechtshof om daar meer onderzoek naar te doen.

Het Nederland Forensisch Instituut heeft dat gedaan en komt tot de conclusie dat het ‘extreem waarschijnlijk’ is dat het verwantschapsonderzoek klopt.

Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat de 3 mannen voor lange tijd de gevangenis in gaan. Het OM eist voor elk een maand minder omdat de rechtszaak erg lang duurt.

Het gerechtshof doet over 4 weken uitspraak.

Meer over deze al jaren slepende juridische afwikkeling van deze schapendiefstallen in de komende edities van vakblad Het Schaap.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.