Nieuws

Lange celstraffen voor schapendieven

1
Lange celstraffen voor schapendieven

De drie mannen uit Ochten die worden verdacht van grootschalige schapendiefstallen, moeten de gevangenis in. De rechtbank heeft ze vanmorgen veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen.

 

Volgens de rechtbank in Arnhem zijn de diefstallen bewezen, de heling van schapen ook.

De zwaarste straf is voor de 39-jarige Pauwel D. uit Ochten. Hij moet twee jaar de gevangenis in, met aftrek van voorarrest. De twee broers Arno en Daniël de K.A., 29 en 30 jaar oud en inmiddels van Ochten verhuisd naar Roemenië, kregen beiden een celstraf van 1,5 jaar aan de broek. De straf voor D. is hoger omdat hij ook is veroordeeld voor heling van gestolen landbouwvoertuigen, verboden wapenbezit en het bezit van een illegale hennepkwekerij.

De drie rechters die over deze zaak uitspraak deden, zeggen dat wettig en overtuigend is bewezen dat de drie dieven samenwerkten. Ze hebben meer dan 400 schapen gestolen bij 9 schapenhouders tussen 11 juli en 27 september 2102.

De rechtbank neemt het de drie dieven extra kwalijk dat ze zelf schapen houden en toch zoveel onrust bij collega-schapenhouders veroorzaakten.”Als je schapen steelt doe je in één nacht de jarenlange zorgvuldige opbouw van een schapenstapel teniet”, aldus een van de rechters.

De drie veroordeelden wordt verweten dat ze de I&R-regels hebben gemanipuleerd door de oormerken uit de gestolen schapen te knippen en daar nieuwe, vrije, oormerken voor in te brengen. De rechtbank noemt die I&R belangrijk voor het consumentenvertrouwen en dat hebben de dieven geschaad.

Zeer kwalijk is het volgens de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Arnhem dat de drie hun financiële belangen boven die van andere mensen hebben gesteld.

De rechtbank liet geen spaan heel van de argumenten die beide advocaten van de drie schapendieven zijn aangevoerd. De raadsmannen, Y. Moszkowicz en J.P.J. Botterblom, hielden drie weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van deze zaak lange pleidooien en probeerden alle bewijzen en getuigenissen van tafel te vegen. Ook hadden ze fikse kritiek op de procedures tijdens het strafrechtelijk onderzoek. Moszkowicz meende zelfs dat schapen geen voorwerpen meer zijn in de zin van de wet en dat daardoor geen sprake kan zijn van diefstal. Maar de drie rechters op deze zaak verwierpen alle bezwaren.

De rechtbank acht gevangenisstraffen op zijn plaats. De twee broers de K.A. kregen 18 maanden celstraf. De 39-jarige Pauwel D. 24 maanden. Officier van justitie Arend-Kees Kooij had voor D. 2,5 celstraf geëist. Die straf valt dus lager uit. Die voor de twee broers is conform de eis.

De veroordeelden hebben twee weken tijd om in hoger beroep te gaan.

Klik hier voor het persbericht van de rechtbank over deze zaak en de vonnissen.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Lange celstraffen voor schapendieven

  1. jctimmer schreef:

    en dan nog geen schade vergoeding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.