Nieuws

Fiks verzet tegen Rendac-tarieven

Rendac

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders wil dat de Rendac-tarieven op de schop gaan. Die vallen elk jaar sterk uit in het nadeel van hobbyisten.

Het Platform KSG ergert zich al jaren aan die tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers. Rendac begroot die elk jaar en het ministerie van Landbouw moet ze goedkeuren. Binnenkort zullen de tarieven van 2021 worden bekendgemaakt.

Volgens het Platform KSG lopen kleine schapenbedrijven grote kans dat ze komend jaar nog veel duurder uit zijn dan bijvoorbeeld grote varkensbedrijven. “Iemand die een enkel dood schaap laat ophalen is meer kwijt dan een varkenshouder die een vat van duizend kilo aanbiedt. Dat klopt niet. De gebruiker moet betalen. Nu betaalt de niet-gebruiker”, zegt Jan van der Zanden.

Volgens Van der Zanden zou het logischer zijn een bedrag per kilo te rekenen voor transport. Voor het verwerken is er immers ook een kiloprijs.

In een brief aan het ministerie van Landbouw en aan de Tweede Kamer (pdf.) brengt het Platform KSG de scheefgroeiende tarieven weer onder de aandacht. Het Platform wacht de reacties af.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!