Nieuws

Fiks verzet tegen Rendac-tarieven

Rendac: wat kost ophalen en verwerken?
Rendac: wat kost ophalen en verwerken?

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders wil dat de Rendac-tarieven op de schop gaan. Die vallen elk jaar sterk uit in het nadeel van hobbyisten.

Het Platform KSG ergert zich al jaren aan die tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers. Rendac begroot die elk jaar en het ministerie van Landbouw moet ze goedkeuren. Binnenkort zullen de tarieven van 2021 worden bekendgemaakt.

Volgens het Platform KSG lopen kleine schapenbedrijven grote kans dat ze komend jaar nog veel duurder uit zijn dan bijvoorbeeld grote varkensbedrijven. “Iemand die een enkel dood schaap laat ophalen is meer kwijt dan een varkenshouder die een vat van duizend kilo aanbiedt. Dat klopt niet. De gebruiker moet betalen. Nu betaalt de niet-gebruiker”, zegt Jan van der Zanden.

Volgens Van der Zanden zou het logischer zijn een bedrag per kilo te rekenen voor transport. Voor het verwerken is er immers ook een kiloprijs.

In een brief aan het ministerie van Landbouw en aan de Tweede Kamer (pdf.) brengt het Platform KSG de scheefgroeiende tarieven weer onder de aandacht. Het Platform wacht de reacties af.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.