Nieuws
zwoegerziekte

De kans dat een schaap met zwoegerziekte een ander schaap in de wei besmet is erg klein. Op stal is die besmettingskans echter zeer groot.

Recent onderzoek door Karianne Peterson van GD toont aan dat één schaap met zwoegerziekte in een ruime wei met niet meer dan 120 schapen binnen 15 maanden gemiddeld slechts 0,001 ander schaap besmet. Is de kudde groter dan 120 dieren dan stijgt dat getal wel direct naar één.

Op stal zijn schapen met zwoegerziekte veel besmettelijker. Eén besmet dier in een stalkoppel van 10 besmet al na 7 dagen een ander schaap. In een koppel van 30 dieren is het 2e schaap al na 2 dagen besmet en in grotere koppels al direct de volgende dag.

Karianne Peterson deelde deze opmerkelijke conclusies, die uit onderzoek komen dat zij met Schotse collega’s uitvoerde, tijdens de live uitzending van Het Schaap en GD afgelopen donderdagavond. Ze vergeleek zwoegerziekte met COVID19 bij de mens, waarvan de verspreidingskans (het R-getal) inmiddels gemeengoed is. Daarmee houdt voor Peterson de vergelijking niet op. Net als voor COVID19 gelden er voor zwoegerziekte belangrijke adviezen: afstand houden, hygiëne en testen. Het zwoegervirus verspreidt zich ook via ademvochtdruppeltjes, ook net als COVID19.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.