Nieuws

Fotosensibiliteit: schimmel speelt rol

fotosensibiliteit

Een schimmel blijkt een belangrijke rol te spelen bij fotosensibiliteit onder schapen. Deze ziekte steekt de laatste tijd vaak de kop op. GD roept schapenhouders op een enquête in te vullen.

Sinds half 2019 heeft GD tientallen meldingen van fotosensibiliteit gekregen. De aandoening is niet nieuw maar blijkt ineens veel vaker voor te komen.

Eveline Dijkstra van GD gaf tijdens een live uitzending van vakblad Het Schaap en GD uitleg over fotosensibiliteit. Inmiddels is duidelijk dat er verschillende oorzaken zijn, onder meer erfelijke afwijkingen, leveraandoeningen en gevaarlijke planten. Onlangs is ontdekt dat een schimmel die op dood plantaardig materiaal groeit, ook een grote rol speelt.

Aangetaste schapen hebben bepaalde stoffen van onder meer die planten of schimmel in het bloed, waardoor zonlicht de huid beschadigt. Die huidbeschadigingen zijn op dunbehaarde delen, vooral rond de ogen. Er is geen medicijn. Het beste is de schapen op te hokken en pijnstillers en/of ontstekingsremmers te geven.

GD wil graag meer weten over deze aandoening en is daarom een enquête gestart. Invullen ervan duurt ongeveer 10 minuten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.