Nieuws

Schapen gedood achter wolfwerend raster

1

In Limburg zijn schapen aangevallen die in een perceel liepen met een wolfwerende afrastering. Twee schapen waren dood, 2 andere bezweken later. Mogelijk is een wolf de dader.

Het gaat om een kudde in Nederweert. Eigenaar Patrick Geukemeijer had er onlangs een nieuwe wolfwerende afrastering van 1,20m hoog en 9000 Volt omheen geplaatst.

DNA-onderzoek moet nog aantonen of een wolf de dader is. Die kans is vrij groot, omdat een van de gedode schapen de voor een wolvenbeet kenmerkende bijtgaten in de hals had.

Een week eerder werd in hetzelfde koppel ook een schaap gedood toen er een afrastering van 90cm hoog om de kudde stond.

Mogelijk is het een aanval door de mannetjeswolf die al meer dan een half jaar in de regio rondloopt. Ook dat moet uit het DNA-profiel blijken.

Geukemeijer werkt met zijn kudde in Nederweert mee aan een Limburgse praktijkproef voor wolvenpreventie. Bij hem moet blijken of een raster van 1,20m voldoet. Dat raster staat strak en heeft geen openingen waar een wolf onderdoor zou kunnen gaan.

De schapenhouder laat zijn schapen op het perceel in Nederweert lopen. “Ik ben er van overtuigd dat we die wolven in Nederland niet gaan tegenhouden. We moeten dus leren hoe we ermee samen kunnen werken en leven. Ik hoop dat er systemen zijn die voor schapenhouders betaalbaar en werkbaar zijn.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Schapen gedood achter wolfwerend raster

  1. tamara schreef:

    Vanuit de paardenwereld hoor ik over wolvenaanvallen op paarden (ook rond de 500kg en gezond), en die staan achter fors hogere omheiningen (record waar wolf overheen gekomen is staat al op 1.90m. Die 1.20m met amper palen is een lachertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!