Nieuws
texelaar

De worpgrootte van de Texelaar is dit jaar ietsje gedaald. Die komt uit op 1,96 geboren. Een jaar eerder tikte het ras met 1,99 bijna de 2 lammeren aan.

Uit NSFO-cijfers, die op de NTS-ledenvergadering werden bekendgemaakt, blijkt dat de Texelaar in 2022 gemiddeld 1,96 lam bracht. In 2021 bereikte het ras op een haar na de zo gewenste grens van 2 lammeren (1,99).

Van die 1,96 geworpen lammeren per ooi staat 1,8 lam te boek als levend geboren.

Bij een eenjarige ooien was de worpgrootte dit jaar 1,50, waarvan 1,36 levend geboren.

Uit de stamboekcijfers blijkt verder dat er in 2021/22 ruim 3.000 ooien werden ingeschreven. Daarvan kregen er 171 (6,4%) het predikaat A. Dat zijn er naar verhouding iets minder dan een jaar eerder. Van de 300 ingeschreven rammen kreeg ruim 20% 89 punten voor algemeen voorkomen. Dat is al jaren zo.

Het NTS-bestuur meldde verder dat het stamboek voor het tweede jaar op rij meer leden heeft. Volgens voorzitter Johan de Beer zit de groei vooral onder jonge fokkers. “Dat is een mooie ontwikkeling.”

Het stamboek werkt intensief met de NSFO mee aan enkele onderzoeken die moeten leiden tot moderne en duurzame Texelaars, zoals het project Minder Methaanemissie, het project Winnen van Worminfecties en het project Kringloopschaap. Het gaat daarin om genetische aanleg. Op de Dag van het Schaap, zaterdag 11 juni in Ermelo, zal het stamboek op het NSFO-paviljoen veel presentaties over geven.

De genoemde projecten lopen in 2023 en 2024 af en dan worden de eindresultaten bekend. Overigens is uit de eerste 500 DNA-monsters van deze projecten nu al gebleken dat geen enkele Texelaar de blindfactor heeft. De NSFO had daar meteen naar laten kijken.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.