Nieuws

NSFO start nieuw genomic-project

NSFO

Fokkerijorganisatie NSFO gaat een nieuw project starten waarin de methaanuitstoot van individuele schapen wordt gekoppeld aan hun DNA. Deze proef met ‘genomic selection’ gaat 2 jaar duren.

Het project met Nederlandse schapen is uniek. Bij koeien, varkens, pluimvee en paarden is deze ‘genomic selection’ al heel gangbaar. In landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt er in de schapenfokkerij al volop gebruik van gemaakt. Nu gaat het dus ook met Nederlandse schapen beginnen.

In dit onderzoek gaat de NSFO de methaanuitstoot van schapen en lammeren opmeten en de gegevens koppelen aan het DNA-profiel van elk dier. Doel is die methaanuitstoot terug te dringen.

Groot voordeel van dit project is dat van alle dieren uit het onderzoek ook andere kenmerken, zoals vruchtbaarheid, groei, exterieur en wormresistentie, worden vastgelegd. Ook die worden gekoppeld aan het DNA-profiel van elk dier. Daardoor worden fokwaarden voor die kenmerken veel betrouwbaarder en kan de genetische aanleg voor eigenschappen al bij heel jonge dieren bekend worden.

Het onderzoek wordt bij 500 Texelaars uitgevoerd. Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling subsidiëren het project.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.