Nieuws

Texelaar gemiddeld op 2 lammeren

texelaar

De Texelaar heeft een gemiddelde worpgrootte van 2 lammeren. Daarmee is een belangrijk fokdoel bereikt. De stamboeken NTS en TSNH willen nog meer vruchtbaarheid. Dat is goed mogelijk, zo bleek tijdens de NTS-ledenvergadering.

Tijdens die vergadering afgelopen zaterdag presenteerde NSFO-directeur Reinard Everts onder de ambiteuze titel ‘7 zaken die u nog niet wist over de Texelaar’ een inleiding voor de 35 aanwezige afgevaardigde leden. Een van die 7 punten is de gestage vooruitgang van de vruchtbaarheid van dit stamboekschaap. In 2003 produceerde dat gemiddeld 1,67 lam per worp, dit jaar 1,99. Vrijwel 2 lammeren dus. En daarmee is bereikt wat de stamboeken in 1997 hebben afgesproken.

De volgende stap is gemiddeld twee lammeren levend geboren. Want in die 2 lammeren van dit jaar zit zo’n 6% doodgeboren. Volgens Everts zijn die 2 levend geboren per ooi haalbaar in 2030.

De NSFO-voorman verrastte de zaal met cijfers over de lengte van de Texelaar, de schofthoogte, de leeftijd, achterhand, bespiering en wormresistentie. Die blijken allemaal sterk vooruit te gaan en kunnen nog beter worden. Daarbij blijft de Texelaar zijn rastypische kenmerken prima te behouden. In vakblad Het Schaap van september aanstaande meer over deze aspecten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.