Nieuws

Texelaar gemiddeld op 2 lammeren

texelaar

De Texelaar heeft een gemiddelde worpgrootte van 2 lammeren. Daarmee is een belangrijk fokdoel bereikt. De stamboeken NTS en TSNH willen nog meer vruchtbaarheid. Dat is goed mogelijk, zo bleek tijdens de NTS-ledenvergadering.

Tijdens die vergadering afgelopen zaterdag presenteerde NSFO-directeur Reinard Everts onder de ambiteuze titel ‘7 zaken die u nog niet wist over de Texelaar’ een inleiding voor de 35 aanwezige afgevaardigde leden. Een van die 7 punten is de gestage vooruitgang van de vruchtbaarheid van dit stamboekschaap. In 2003 produceerde dat gemiddeld 1,67 lam per worp, dit jaar 1,99. Vrijwel 2 lammeren dus. En daarmee is bereikt wat de stamboeken in 1997 hebben afgesproken.

De volgende stap is gemiddeld twee lammeren levend geboren. Want in die 2 lammeren van dit jaar zit zo’n 6% doodgeboren. Volgens Everts zijn die 2 levend geboren per ooi haalbaar in 2030.

De NSFO-voorman verrastte de zaal met cijfers over de lengte van de Texelaar, de schofthoogte, de leeftijd, achterhand, bespiering en wormresistentie. Die blijken allemaal sterk vooruit te gaan en kunnen nog beter worden. Daarbij blijft de Texelaar zijn rastypische kenmerken prima te behouden. In vakblad Het Schaap van september aanstaande meer over deze aspecten.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!