Nieuws

Weinig animo voor preventie wolf

1
wolf

Slechts 10 bedrijven in het Veluwse wolventerritorium hebben zich aangemeld voor de zogeheten voorlopersregeling. Zij krijgen alle materiaalkosten vergoed en dienen als voorbeeld.

In het door de provincie aangewezen gebied bevinden zich 550 ubn’s met schapen en/of geiten. Die 10 aanmeldingen zijn dus uiterst gering, vooral omdat de beschermende maatregelen ook nodig zijn om de dit jaar op de Veluwe geboren wolven moeten ontmoedigen schapen aan te vallen.

De inschrijving voor de voorlopersregeling is inmiddels gesloten.

De regeling is een van de activiteiten van de gebiedscommissie voor wolven in Gelderland, waar onder meer het Platform KSG, LTO Nederland, provincie, VGSN en terreineigenaren in zitten. Voorzitter is Pieter van Geel.

De commissie werkt nu aan een nieuwe subsidieregeling voor alle schapen- en geitenhouders in het gebied. Die zal nog dit jaar aan de provincie Gelderland worden voorgelegd en die moet erover besluiten.

De nieuwe regeling zal hoogstwaarschijnlijk subsidie op materiaalkosten mogelijk maken. De hoogte van de subsidie is nog niet bekend.

Afgelopen zomer liet commissievoorzitter Pieter van Geel weten dat die subsidie wat de commissie betreft terugwerkende kracht heeft tot 28 maart 2019, de dag waarop het wolventerritorium op de Veluwe werd bekendgemaakt.

Gijsbert Six, namens het Platform KSG lid van de gebiedscommissie, adviseert schapenhouders betalingsbewijzen voor materialen die wolven dienen te weren daarom vanaf die datum te bewaren. Mocht de subsidieregeling inderdaad terugwerkende kracht krijgen, dan kan een deel van die kosten alsnog worden vergoed.

Six raadt schapenhouders ook aan goede afrasteringen tegen wolven te plaatsen. Hij verwacht dat de roedel met jongen die nu op de Veluwe zit, schapen zal gaan doden. Onlangs werden er op het Kroondomein Het Loo in de buurt van Gortel 14 schapen door een of meerdere wolven gedood. De eigenaar had een perceel met zijn Drentse heideschapen enkele dagen niet goed afgerasterd waardoor de schapen ten prooi vielen aan een of enkele wolven.

De wolvenburcht lijkt zich op dit Kroondomein te bevinden. De roofdieren hebben afgelopen zomer in een klein territorium vooral jong wild gedood. De kans bestaat dat ze de komende tijd ook verder van de burcht zullen gaan jagen.

Overigens lijken normale goed werkende elektrische afrasteringen vooralsnog goed wolven te weren.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Weinig animo voor preventie wolf

  1. Bart jongeling schreef:

    Beste mensen,
    Is het bij u bekend dat ezels zeer goede beschermers van kuddes zijn? In de Lot in Frankrijk en in de Pyreneeën worden deze dieren al eeuwen ingezet voor het hoeden van de kuddes.

    Wolven zijn bang voor ezels, die een zeer grote territoriumdrift hebben. Het lijkt me een uiterst doeltreffend middel om de ezel deze rol (terug) te geven, zodat ze hun rol als onnozel kinderboerderijdier kunnen ontstijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.