Nieuws
Heeft vernatting invloed op de verspreiding van blauwtong?
Heeft vernatting invloed op de verspreiding van blauwtong?

Heeft de vernatting van natuurgebieden invloed op de verspreiding van blauwtong? De Tweede Kamer wil een antwoord op deze vraag van demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

De verspreiding van blauwtong ging razendsnel. In krap twee maanden zijn al ruim 2.200 besmette bedrijven die dus een bezoek hebben gehad van een knut met BTV-3. Het warme zomer- en najaarsweer had daarin waarschijnlijk een grote invloed, ook zijn er (achteraf) discussies over het vervoersverbod wat niet werd ingesteld. Boeren in het midden van het land – het kerngebied van de besmetting – noemden al vaker ook de vernatting van natuurgebieden als het walhalla voor de knut. Heeft die vernatting daadwerkelijk meer invloed gehad op de (snelle) verspreiding?

Accelererende rol

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) heeft dezelfde vragen en diende daarom een motie in. Van Haga verzoekt in deze motie aan de regering om een onderzoek in te stelen naar de ‘mogelijk accelererende rol van vernatting van natuurgebieden, en de verspreiding van de knut die blauwtong overbrengt; daarbij gelet op de eerste gevallen, de windrichting, de locatie van Schiphol en de haven van Rotterdam.’ 

Knuttensoort nog onbekend

Piet van Rijn, onderzoeker bij Wageningen Bioveterinary Research vertelde onlangs al aan de redactie van Het Schaap: “We weten nog niet welke knuttensoorten BTV-3 verspreiden, maar het is waarschijnlijk dat het dezelfde soorten zijn die ook BTV-8 verspreidden. Daar zijn soorten bij die eitjes leggen in uitwerpselen en ook in vochtige grond. Deze knutten leggen geen eitjes in stilstaand water zoals muggen dat doen.”

De motie van Van Haga is aangenomen dor de Tweede Kamer en het is nu aan de minister of hij een onderzoek gaat instellen.     

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.