Nieuws
Tegenvallers bij aanpak van bultenziekte CL

Het lukt nog niet goed de uitbraken van Caseous Lymfadenitis (CL) bij Suffolks te bestrijden. Er zijn tegenvallers. De aanpak duurt daardoor maanden langer dan verwacht.

CL brak vorig jaar uit op enkele stamboek-Suffolkbedrijven. Waarschijnlijk hadden zij de besmettingen binnengehaald met importen uit Groot-Brittannië. Het Suffolk Stamboek Nederland besloot tot een rigoureuze aanpak, onder leiding van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Onlangs bleek dat er op bedrijven waar positief testende dieren waren geruimd opnieuw andere dieren positief te reageren op het bloedonderzoek. Ook zijn er enkele nieuwe bedrijven waar de besmetting opdook.

De Gezondheidsdienst voor Dieren gaat daarom langer door met testen en er zullen meer Suffolks moeten worden geruimd. In december komen nieuwe uitslagen van bloedonderzoek.

CL is zeer besmettelijk en kwam in ons land sporadisch voor. Bij Britse schapen komt de bultenziekte veel meer voor.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Tegenvallers bij aanpak van bultenziekte CL

  1. Henny Bruynzeel schreef:

    Ook in zuid-oost Friesland komt het voor; in dit geval onder melkschapen. Waarschijnlijk door scheerder overgebracht omdat er al vier jaar geen contacten met andere schapen/houders zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.