Nieuws
Alle inzenders van de nationale keuring Bleu Du Maine 2023.

Stuart Goldi jureerde op zaterdag 19 augustus tijdens de nationale keuring Bleu Du Maine op het prachtige landgoed Marienwaerdt in Beesd. Hij werd blij van de op natuurlijke wijze geshowde dieren.

“De bijna 80-jarige Stuart Goldi vond het een eer om weer bij ons te komen jureren”, vertelt voorzitter Jan Schilder. “We kijken terug op een mooie dag, het weer werkte helemaal mee en de dieren zag er goed uit.” Het ervaren jurylid prees na afloop vooral de gemoedelijke sfeer onderling en de op natuurlijke wijze en in werkconditie geshowde dieren. In Engeland is vooral het toiletteren van de dieren volgens hem helemaal doorgeslagen.

Raskenmerken Bleu Du Maine

De Bleu du Maine met het bekende donkerblauwe hoofd is aan het eind van de vorige eeuw ontstaan uit een kruising tussen de Chotelais en de Leicester of de Chotelais en de Websleydale. Het is een groot schaap met veel volume. Enkele raskenmerken van het Franse schaap: het voorhoofd breed en zonder wol, de oogkassen steken vooruit, schouders  zijn sterk gespierd en staan iets steil, terwijl de borst breed en diep is, rug  is recht en regelmatig, de lendenen lang en breed in het kruis en de staart laag. Wol wit over het hele lichaam, behalve het hoofd en de benen.

Uitslagen nationale keuring

Jan Schilder zette alle uitslagen van de Bleu Du Maine-keuring op een rij:

De eerste rubriek ooilammeren werd gewonnen door de familie Schilder uit Heerhugowaard, met SHU 50204 en SHU 50219 op 1A en 1B, de tweede rubriek ging naar de familie van Ginkel uit Sellingen met GSL 04951 op 1A en GLS 04946 op 1B, GSL 04951 werd aangewezen als de kampioen en SHU 50204 Reserve.

Hierna volgde de twee rubrieken ramlammeren, in de eerste rubriek was de 1A voor BUR 63893 Henk vd Burg uit Snelrewaard, de 1B voor SHU 50209 van Schilder, de volgende rubriek koos Stuart voor twee dieren van de familie van Ginkel,1A voor GSL 04942 en 1 B de GSL 04944,Het ramlam van Vd Burg werd verkozen tot kampioen met aan zijn zijde SHU 50209.

De 1.5 jarige ooien gezoogd waren hierna aan de beurt: kampioen werd SHU 50194 van Schilder kampioen en de door Paul van Hoef uit België gefokte BE 10319 reserve kampioen, eigenaar familie van Ginkel.
In de rubriek 1.5 jarige ooien ongezoogd werd de eveneens door van Hoef gefokte BE 10343 kampioen en SHU 50166 Reservekampioen, beide van familie Schilder.

Bij de rubriek 1.5 jarige rammen werd SHU 50180 eerste en de door familie Schouten-Knol uit Oosterblokker gefokte SOO 4283 van Familie Smit uit Alblasserwaard reserve.

Vervolgens volgden er twee hele beste rubrieken met oudere ooien. Opnieuw een door van Hoef gefokt dier werd 1A, BE 100238, de GLS 43893 werd tweede, beide dieren van Van Ginkel.

De volgende rubriek was voor de zussen SHU 50101 en SHU 50103, de eerste werd later aangewezen als kampioen en haar zus reserve.

Daarna de rubriek met volwassen rammen, volgens Stuart veruit de moeilijkste rubriek om te jureren omdat de dieren allemaal specifieke kwaliteiten hadden maar ook totaal verschillend waren. Uiteindelijk koos hij voor FR 31135, de in Frankrijk gefokte ram nu in eigendom van Van Ginkel, de reserveplek was voor SHU 50111, die binnenkort de omgekeerde weg gaat bewandelen en naar Frankrijk verhuist.

Kampioen drietal van een vader was voor de in Frankrijk gefoke FR 19003, en tweede werd de groep van SHU 5011, beide van Schilder.

De bedrijfsgroepen werd gewonnen door Henk vd Berg met een tweede plaats voor Johan van Ginkel, deze twee groepen werden vooral geprezen om hun prachtige uniforme geheel en kwaliteit.

Dagkampioen

Aan het eind van de dag werden alle kampioenen gepresenteerd in de hoofdring waar de voorzitten alle dieren aan het publiek voorstelde en Stuart het ooilam van familie van Ginkel tot dagkampioen verkoos, vooral omdat hij enorm veel potentie in dit dier zag.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.