
Hoopvolle, blije gezichten onthulden zaterdag het informatiebord ‘Op weg naar een zwoegerziektevrij Terschelling’ op biologische schapenboerderij de Zeekraal in Oosterend op Terschelling. Het unieke project van Royal GD, dierenartsen en schapenhouders draait al twee jaar op volle toeren en de eerste resultaten komen nu naar buiten.
Alle schapen- en geitenhouders op Terschelling, zowel fokbedrijven als hobbymatige schapen- en geitenhouders werken sinds twee jaar mee aan een onderzoek van de Royal GD naar Zwoegerziekte en het aanverwante CAE-virus. Het uiteindelijk doel is: een geheel zwoegervrij gebied in Nederland.
De 1.200 schapen en 200 geiten op het eiland zijn inmiddels via melk en of bloed getest. Er is door dit onderzoek een goed beeld ontstaan van de aanwezigheid van beide chronische virusziekten op het eiland. Jan Kees Smit, voorzitter van de Schapenhoudersvereniging op Terschelling: “De cijfers zijn enorm positief. Na de eerste test via de melk haalden we er 22 schapen uit met zwoegerziekte. Na de tweede (bloed)test bleek er slechts 1 schaap besmet, dat schaap bleek gelukkig ook nog van een klein hobbybedrijf. We zijn blij met dat resultaat.”
Van de boot gelijk naar de dierenarts
Alle schapen die naar het eiland komen gaan tegenwoordig gelijk vanaf de boot naar de dierenarts om zo insleep te voorkomen. Jan Kees: ”We zijn alle dierenartsen en boeren dankbaar voor hun medewerking in dit project. Zonder hen was het niet mogelijk om dit te organiseren. Voor schapenhouders is het echt veel werk om alle schapen her en der te verzamelen voor het tappen, veel schapen staan op dijken bijvoorbeeld. Goed om te zien dat we alle schapenboeren hebben kunnen overtuigen om mee te doen.”
Dankzij een mooie bijdrage van Iepen Mienskipfûns aan de Schapenhoudersvereniging Terschelling kon het project gefinancierd worden, de boeren kunnen daarmee hun dieren gratis laten testen. Eind september volgt er een tweede groots onderzoek. Dierenartsen van de wal komen dan opnieuw naar het eiland om hun collega’s te helpen zodat ze in 2 á 3 dagen alle dieren van het eiland kunnen tappen.
Eerste zwoegervrije gebied in Nederland
Zwoegerziekte en CAE zijn besmettelijk via dier-op-dier-contact en zieke dieren zijn niet meer te behandelen, om die reden is het uiteraard belangrijk te kijken hoe deze virusziekten bestreden óf beter nog, voorkomen kunnen worden. Door de geïsoleerde ligging van het eiland en de geldende aanvoerregels voor nieuwe schapen en geiten naar het eiland is het volgens de deelnemers mogelijk om de virusziekten in de toekomst definitief te verbannen van het eiland. Als het lukt zou dit het eerste gebied in Nederland zijn. “Het project is zeker uniek te noemen, vooral de samenwerking tussen alle dierhouders van geiten en schapen en dierenartsen in nauwe samenwerking met de Royal GD. Met het nieuwe bord informeren we alle toeristen waar we mee bezig zijn, mooie reclame voor ons eiland én de schapensector”, besluit Jan Kees trots.
Lees ook: