Nieuws
De koning en landbouwminister Piet Adema bezoeken schapenhouder (Foto LTO).
De koning en landbouwminister Piet Adema bezoeken schapenhouder (Foto LTO).

Koning Willem-Alexander heeft donderdag een bezoek gebracht aan een schapen- en veehouder in Stolwijk dat kampt met blauwtong. Het Zuid-Hollandse bedrijf van Cees Verhagen is één van de ruim 5.000 veebedrijven dat is getroffen door het virus. “Je ziet beesten lijden en je bent machteloos”, vertelde één van de aanwezige boeren aan de koning.

De koning zei bij aankomst blij te zijn om het bedrijf te mogen bezoeken, “maar het is geen leuke aanleiding”. In gesprek met Cees Verhagen hoorden de koning en landbouwminister Piet Adema over de financiële en emotionele schade die blauwtong aanricht. “Het gaat je niet in de koude kleren zitten”, vat Verhagen, die zowel schapen als melkkoeien houdt, samen. Verhagen steunt op de schapen wanneer het niet goed gaat met de melkverkoop, en andersom. “Het is nooit in beide sectoren slecht, maar nu dus wel.”

Grote tegenslag

De koning en Adema kregen na het gesprek in de keuken van de veehouder een rondleiding over het bedrijf. Ze gingen onder meer langs de schapenstallen. “Het zijn heel gevoelige dieren”, stelde de koning bij het zien van de schapen. Verhagen raakte tijdens de rondleiding geëmotioneerd. “Je hebt als boer al heel wat meegemaakt en je hebt als oudere generatie ook wel eelt opgebouwd, maar dit is een hele grote tegenslag”, legde hij uit. De koning liet duidelijk merken dat hij begrip had voor de situatie, dat hij het beroep van veehouder prachtig vindt en dat hij ziet dat schapen zo belangrijk zijn. “We hebben ze zelf op Het Loo ook.”

Tijdens een rondetafelgesprek met verscheidene schapenhouders en dierenartsen werd gehamerd op het belang van een vaccin. “Veel mensen denken dat zo’n virus in de winter voorbij gaat, maar het gaat alleen even liggen”, legde één van de tafelgenoten uit. “De knutten planten zich in het voorjaar weer voort en zo komt dat virus weer op.”

Speciale rassen

Oud-dierenarts Wil Jansen was bij het gesprek aanwezig namens de KSG, een platform voor kleinschalige houders en fokkers van schapen en geiten. “Het hakt er aan alle kanten emotioneel echt keihard in, dat werd tijdens het bezoek vandaag weer goed duidelijk gemaakt aan iedereen. Zowel de minister als de koning waren echt onder de indruk van alle emoties van de aanwezige boeren en boerinnen. Ik krijg gelukkig wel het idee dat er aan alle kanten heel hard getrokken wordt aan de ontwikkeling van een vaccin. Maar zoals de vertegenwoordiger van FIDIN vanmorgen ook meldde: het is geen kwestie van een broodje bakken.”

Jansen heeft bij de minister nog eens extra genoemd dat ze zich ook grote zorgen maken om al die speciale rassen met kleine populaties. “Als een aantal rammen ermee gaat dan is er voor sommige rassen al snel een groot probleem. De minister gaf aan dat we nog eens contact moesten opnemen hierover en was blij dat we het aankaarten.”

Bedrijfsschade

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO was ook aanwezig bij het bezoek. “Wij hebben bij LTO een enquête gehouden onder onder meer schapenhouders over de bedrijfsschade en die schade is groot, veel ondernemers zijn de wanhoop nabij. Het is daarom heel belangrijk dat de koning en de landbouwminister met dit soort bezoeken laten zien dat zij oog hebben voor de ernst van de situatie door het blauwtongvirus. De koning toonde grote betrokkenheid en het voelt als een hart onder de riem voor alle agrariërs die zo door het virus worden getroffen.”

Tot slot werd de koning “namens de gehele landbouw” bedankt voor het bezoek en de aandacht van de afgelopen tijd. Die complimenten wuifde de koning weg. “Het is een hele kleine inspanning voor een heel belangrijke sector”, besloot hij.

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.