uncategorized

U gunt uw schapen natuurlijk het allerbeste. Een goed en veilig hok is voor hen dan ook gewoon een must. De grootte van dit onderkomen is in de eerste plaats natuurlijk afhankelijk van de omvang van uw kudde. Sowieso zal een schaap een ruim bemeten verblijf meer op prijs stellen dan een krappe behuizing. Menig schapenhouder sluit daarom een lening af om het allerbeste hok voor zijn dieren te kunnen realiseren.

Met en zonder lammeren

Nederland staat erom bekend dat alles wat we doen gekoppeld is aan wetten en reglementen. Die zijn er ook voor het (laten) bouwen van een schapenhok. Zo mag het hok van een enkel schaap in ons land nooit kleiner zijn dan 1 m2. Krijgt een schaap in de lente lammeren, dan is een ruimere behuizing noodzakelijk. De minimale oppervlakte van een geschoren schaap met twee lammeren bedraagt 1,5 m2. Is het schaap (nog) niet geschoren, dan is dit minimum vastgesteld op 2 m2.

Eigen behuizing voor lammeren

Vanaf de tweede maand na hun geboorte worden lammeren meestal bij hun moeder weggehaald en krijgen ze een eigen onderkomen. Tot hun vijfde maand delen ze met z’n tweeën een hok van tenminste 1 m2. Daarna groeien ze allebei zelfstandig verder in een eigen hok met dezelfde minimale afmeting. Vergeet ook niet dat er in het hok in alle gevallen extra ruimte beschikbaar moet zijn voor een goede voederbak, zodat uw schapen op hun gemak kunnen eten.

Dierenwelzijn van groot belang

Bij de bouw en inrichting van een schapenhok of schapenstal is het erg belangrijk om de zojuist genoemde minimumafmetingen aan te houden. Een krappere behuizing heeft namelijk ernstige nadelige gevolgen voor het welzijn van de dieren. Blijkt het verblijf tijdens een inspectie niet aan de zojuist genoemde minimumeisen te voldoen, dan zal de inspecteur uw dieren in beslag nemen.

Praktisch de ruimte benutten

Het is dus verstandiger om een zo ruim mogelijk opgezet verblijf te (laten) maken. Op die manier wordt het ook veel makkelijker om mobiele tussenschotten in te zetten op het moment dat een schaap bijvoorbeeld ziek blijkt te zijn en daarom van de rest van de kudde afgescheiden moet worden. Een dergelijke mobiele oplossing kan ook erg praktisch zijn om een schapen in alle rust te laten lammeren.

Slimme aanpak voor een optimaal resultaat

Uit praktisch oogpunt is het in veel gevallen het slimst om het onderkomen van uw schapen middenin het weiland te plaatsen. Met behulp van een afzetting kunt u het weiland dan in twee of meer aparte zones opdelen, zodat telkens een ander stuk van de weide goed wordt afgegraasd en vervolgens ook weer voldoende tijd krijgt om te groeien. Deze methode is trouwens ook gezonder voor uw dieren, want het voorkomt tevens dat u uw schapen continu moet ontwormen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.