Nieuws
blauwtong

Schapenhouders in Noord-Brabant zijn niet van plan massaal te gaan vaccineren tegen blauwtong. LTO Nederland peilde daarvoor de meningen op een informatieavond.

Verschillende schapenhouders willen hun vee wel laten vaccineren omdat ze de ellende van 2006-2008 niet opnieuw willen meemaken. Maar er is ook twijfel of vaccineren wel zin heeft. De kosten zijn hoog en er lijkt ook nog te weinig aanleiding zijn voor massale entingen.

Tijdens een door LTO en de Gezondheidsdienst voor Dieren belegde informatieavond over blauwtong in Oirschot kwamen zo’n vijftig veehouders af, waaronder veel schapenhouders. Op de vraag of zij een grootschalige vaccinatiecampagne steunen, kreeg LTO-voorzitter Saskia Duives-Cahuzak te weinig positieve reacties waarop zij concludeerde dat die steun er onvoldoende is. Op verzoek van de schapenhouders gaat ze wel het ministerie van Landbouw vragen of er subsidie op de entingen kan komen. In dat geval zouden meer schapenhouders willen laten vaccineren.

Er is in ieder geval vaccin in ons land beschikbaar om schapen te beschermen tegen blauwtong type 8, het virustype dat de afgelopen maanden in Duitsland en België is ontdekt. Die besmettingen waren redenen informatieavonden te beleggen. Op 16 april is er nog zo’n bijeenkomst, in Nederweert.

Dr. Piet Vellema van GD gaf een overzicht van blauwtong in Europa. België heeft, nadat in het zuiden enkele runderen seropositief bleken, het hele land tot beperkingsgebied verklaard. Mocht er bij controles in ons land een besmet rund worden ontdekt, dan zullen de beperkende regels ook voor heel Nederland gaan gelden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.