uncategorized

Koopt u een of meerdere schapen bij een fokker, dan verwacht u dat deze dieren gezond zijn. In de praktijk blijkt dat helaas niet altijd het geval te zijn. Een betrouwbare, professionele fokker zal in zo’n geval alles in het werk stellen om z’n klanten tevreden te houden. Helaas komt ook het tegenovergestelde regelmatig voor. In dat geval kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden.

Gegarandeerd een gezond dier

Een schaap bestaat – net als een mens – uit vlees en bloed. Maar wanneer er sprake is van een juridisch conflict, dan wordt het dier als een product beschouwd. Net als dat u bij de aankoop van een nieuwe wasmachine verwacht dat het apparaat probleemloos functioneert, zo mag u er ook op rekenen dat een schaap gewoon gezond blijft na de aankoop. Blijkt uw nieuwe aankoop toch ziek te zijn of te worden, dan zijn er een aantal verschillende regels en termijnen waar u rekening mee moet houden als u hierover contact opneemt met de fokker.

Termijnen om rekening mee te houden

Breng de fokker altijd zo snel mogelijk op de hoogte van de gezondheidsklachten die het nieuw gekochte schaap ondervindt. Doen de problemen zich binnen een periode van twee maanden na aankoop voor, dan mag u juridisch gezien de kosten van een dierenarts op de fokker verhalen. Beginnen de ziekteverschijnselen zich tussen de twee en zes maanden na aankoop af te tekenen, dan moet de fokker kunnen bewijzen dat het schaap nog niet ziek was op het moment dat het aan u werd verkocht. Zo’n bewijs kan bijvoorbeeld een verklaring van een dierenarts zijn. Is een schaap al langer dan zes maanden in uw bezit en krijgt het dan bijvoorbeeld last van zwoegerziekte, dan ligt de bewijslast bij u als koper om aan te tonen dat het dier al ziek was op het moment dat u het kocht.

Juridische ondersteuning bij conflictsituaties

Een professionele fokker, die een goede reputatie heeft en bij een schapenfokkersvereniging is aangesloten, zal in de regel niet moeilijk doen als duidelijk wordt dat het gekochte schaap bij aankoop al ziek bleek te zijn. Normaal gesproken neemt zo’n fokker het dier dan van u terug en ontvangt u het aankoopbedrag en de eventueel gemaakte dierenartskosten terug. Helaas gaat de afhandeling niet altijd zo soepel en is het inschakelen van een jurist dan de enige route om succes te boeken. De extra kosten die daarmee gepaard gaan zouden u mogelijk kunnen ontmoedigen om verdere actie te ondernemen. Beschikt u echter over een rechtsbijstandverzekering, dan kunt u daar in dit soort situaties aanspraak op maken. Een ervaren jurist helpt u dan bij het halen van uw recht.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.