Nieuws
De schapen van Bart Kemp
De schapenhouderij van Bart Kemp.

De gezamenlijke noodkreet vanuit de schapensector eind oktober heeft demissionair minister Adema van Landbouw bereikt. Enkele afgevaardigden brachten de minister vandaag een bezoek. “Er moeten begin volgend jaar gesprekken komen over structurele verbeteringen voor de positie van schapenhouders”, vindt Adema.

Initiatiefnemer en schapenhouder Bart Kemp van Agractie Nederland zat bij het gesprek: “De overheid moet klant worden bij de boer voor ecosysteemdiensten, zei minister Adema kort na zijn aantreden. De schapenhouderij levert deze ecosysteemdiensten al vele jaren maar dit staat onder grote druk. Omdat de schapenhouderij erg arbeidsintensief is en wij moeten werken met een zeer laag rendement, is het aantal schapen in Nederland sinds 2007 al met 57 procent verminderd. Nu de grootschalige uitbraak van het virus blauwtong hier nog overheen komt, dreigt de schapenhouderij kopje onder te gaan.”

Vaccin blauwtong

Het belangrijkste punt van gesprek was het zo snel mogelijk vaccineren tegen blauwtong. Kemp: “We zijn daarom blij met de toezegging dat er intensieve gesprekken gevoerd worden met de farmaceutische industrie om een vaccin te ontwikkelen. Het is van essentieel belang dat dit vaccin in februari 2024 beschikbaar is, en dat dat de minister, evenals in België, garant staat voor afname van een miljoen doses van het vaccin en hiervoor een reservering doet.”

Adema wil verder de schade van het virus monitoren maar zegt dat er op dit moment nog geen aanleiding is voor extra stappen. Kemp: “Ze baseren dit op het feit dat er 5 procent van het totaal aantal dieren dood is, maar voor sommige individuele dierhouders loopt het wel op tot meer dan 50 procent.”

Ongelijkheid in Europese landen

De minister onderschrijft de punten uit de verstuurde noodkreet waarin de waarde van de schapenhouderij voor de Nederlandse samenleving staat beschreven. Maar er is veel meer nodig, vindt Kemp. “We zien grote ongelijkheid tussen Europese landen in de wijze waarop overheden extensieve dierhouders waarderen en ondersteunen. In landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland bijvoorbeeld zijn veel meer regelingen beschikbaar om schapenhouders te ondersteunen. In Frankrijk is er sprake van aanvullende ooipremie, hectarevergoeding van begrazing van schrale gronden en een subsidie voor vitaliteitsinvestering van 50 procent.”

Extensieve dierhouderij

Kemp voegt toe: “Vanwege de noodzaak in de sector willen wij het gesprek over manieren om de sector verder te ondersteunen voortzetten en concretiseren. Het is teleurstellend dat de minister hiervoor tot heden nog geen concrete handreiking heeft gedaan. We roepen de politiek nadrukkelijk op extensieve dierhouders en natuurbeheerders voor Nederland te behouden en te ondersteunen in deze buitengewone omstandigheden.”

De gesprekken over de positie van de schapenhouderij worden volgend jaar voortgezet.

Lees ook: Graasdierpremie is weg, niemand is blij

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.