Nieuws
Bijeenkomst over blauwtong in Wilnis - georganiseerd door de LTO.

Moet ik mijn schapen nu wel of niet opstallen? Een veelbesproken thema bleek ook op een bijeenkomst in Wilnis. Er is nog geen onderzoek naar gedaan maar opstallen lijkt in de praktijk soms succesvol. Garanties geeft opstallen uiteraard niet.  

Tijdens de LTO-bijeenkomst Schapenhouderij over blauwtong donderdagavond 6 oktober in Wilnis kwam het opnieuw aan de orde: wel of niet opstallen? Een schapenhouder gaf heel stellig aan: “Ik roep het tegen iedereen die het wil horen, opstallen werkt, dat zie ik bij mijzelf en bij meerdere bedrijven in mijn omgeving. Het koppel dat ik heb opgestald heeft minder klachten dan het koppel met ziekteverschijnselen dat eerst nog buiten stond.”

Dierenarts Mark van der Heijden temperde het optimisme in de zaal wel enigszins: “We zagen verbeteringen bij een schapenhouder die na het eerste geval de rest van zijn dieren had opgestald. Er werden in de weken daarna nog wel enkele dieren ziek, met een incubatietijd van zes tot twintig dagen is dat natuurlijk ook wel logisch. Maar opstallen biedt geen absolute zekerheid. Ik zie helaas ook gevallen van blauwtong bij bedrijven die hun dieren binnen hebben, maar wel in vele mindere mate.”

Geen garanties

René van den Brom van Royal GD verzorgde in Wilnis een presentatie over blauwtong en zei over opstallen: “Het is lastig omdat we geen cijfers hebben maar wanneer we om ons heen kijken en alle ervaringsverhalen aanhoren, zou ik ook zeggen dat opstallen wellicht kan helpen, in combinatie met goede ventilatie. Garanties zijn er uiteraard nooit en ik kan me goed voorstellen dat schapenhouders het met dit warme nazomerweer wel doen, al zal het niet voor iedereen haalbaar zijn.”
Hij voegt eraan toe: “Eenmaal in de stal heeft spuiten met insecticiden trouwens geen effect, dat hebben we na de blauwtong in 2006 bij de evaluatie geconstateerd. Je voorkomt niet dat een knut een dier infecteert want het middel werkt niet snel genoeg. Daarom is het advies om geen insectenwerende middelen toe te passen.”

Voorwaarde bij opstallen

Reinard Everts van De Schapendokter gaf woensdag tijdens een webinar ook al aan: “Opstallen kan zeker werken wanneer je schapen voor zonsondergang naar binnen en na zonsopgang naar buiten doet, omdat de knutten dan vooral actief zijn. Wel zijn knutten bij mooi weer buiten, maar bij bewolkt weer trekken ze juist naar binnen. Hou daar ook rekening mee. Voorkom ook overvolle stallen, dat werkt weer averechts bij ziektes. Het is lastig om een hard advies te geven, kijk naar jouw eigen situatie.” Wel was ook zijn advies om geen insecticiden te gebruiken, “dat werkt niet, de knut steekt veelal toch voordat hij doodgaat.”

Een belangrijke voorwaarde voor opstallen is een schone stal en er moet voldoende ventilatie zijn omdat juist de ammoniak-lucht en uitgeademde kooldioxide knutten kan aantrekken.

Meer over blauwtong:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.