Nieuws

Vlaamse strop van 1,2 tot 1,7 miljoen

Vlaamse strop van 1,2 tot 1,7 miljoen

Schapenhouders lopen 1,2 tot 1,7 miljoen euro mis door het verbod van onverdoofde slacht op tijdelijke slachtvoeren in Vlaanderen. Dat heeft de Boerenbond berekend.

Tijdens het islamitisch offerfeest eind september zijn er door de maatregel 20.000 lammeren minder geslacht. Volgens de Belgische landbouworganisatie bedraagt het verlies hierdoor voor professionele schapenbedrijven gemiddeld 68.000 euro. Voor middelgrote bedrijven is dat 15.000 euro en voor kleine bedrijven 6.000 euro.

Onverdoofde slacht mocht dit jaar alleen nog plaatsvinden op erkende slachthuizen. Eerder werden tijdelijke slachtvoeren voor het moslimfeest ingericht om het tekort aan slachtcapaciteit op te vangen. Ook veel grote schapenhouders vroegen dan vergunning voor een tijdelijke slachtvoer aan. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts besloot vorig jaar op de tijdelijke locaties uitsluitend nog verdoofde slacht toe te staan.

Omdat het slachtcapaciteitsprobleem niet was opgelost, gaf de Raad van Moslimtheologen begin september moslims vrijstelling van de plicht een schaap te offeren. Hierdoor stortte de vraag naar lammeren in.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.